Recepten Indiase Soepen


Indiase Groentensoep

Ingrediënten Indiase groentensoep
50 gr boter
1 gesnipperde ui
1 teentje knoflook
2 wortelen in plakjes
1 eetlepel geraspte gemberwortel
2 fijngesneden stengels bleekselderij
1 kleine courgette in blokjes
1 eetlepel milde kerrie
1 eetlepel bloem
1 1/4 liter kippenbouillon (tablet)
zout, peper
1 dl volle yoghurt
2 eetlepels fijngehakte koriander

Bereidingswijze
Laat in de boter de ui, uitgeperste knoflook, wortel en gember ± 5 minuten zacht bakken. Bak de bleekselderij en courgette ± 5 minuten mee. Roer de kerrie en bloem erdoor en bak dit ± 3 minuten. Schenk de bouillon erbij en laat alles ± 20 minuten koken tot de groenten zacht zijn.
Pureer de soep en breng hem weer aan de kook.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Serveer de soep op een bord met een eilandje van yoghurt en daarop koriander.
Serveer er naan (Indiaas brood) bij.

Indiase Kerriesoep

Ingrediënten Indiase Kerriesoep
1 ui, gesnipperd
3 knoflookteentjes
1 rode Spaanse peper
250 g kipfilet, in reepjes
2 el zonnebloemolie
1 l bouillon
50 g rijst
½ el gemalen koriander (ketoembar)
1½ el kerriepoeder
2 kardemomzaadjes
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
50 g geraspte kokos
125 ml slagroom
3 el citroensap
zout

Bereidingswijze
Wrijf de Spaanse peper en de knoflook fijn in een vijzel.
Verhit de olie in een grote pan en fruit de uisnippers glazig in ca. 3 min. Voeg knoflook-peperpasta toe en roerbak tot het lichtbruin is.

Voeg de bouillon, rijst, koriander, kerriepoeder, kardemomzaadjes, kruidnagels en kaneel toe. Breng de soep aan de kook en laat ca. 30 min. zachtjes koken.

Verwijder het kaneelpijpje, kardemomzaadjes en de kruidnagels. Roer de geraspte kokos, slagroom en citroensap door de soep en laat hem door en door warm worden.

Breng op smaak met zout.

Mulligatawny – Rode Linzensoep

Ingrediënten Linzensoep
3 eetlepels olie
1 fijngesneden grote ui
2 theelepels geraspte gemberwortel
2 geperste teentjes knoflook
1 fijngesneden groene peper
250-300 gr rode linzen
1-11/4 liter groentebouillon (van tablet)
± 1 eetlepel citroensap
zout
1/2 theelepel garam masala (of kerriepoeder)
1/2 theelepel gemalen gemberpoeder
1/2 theelepel cayennepeper
1/2 theelepel gemalen komijn
1 theelepel geel mosterdzaad

Bereidingswijze
Verhit 2 eetlepels olie en bak de ui, gember, knoflook en groene peper hierin ± 5 minuten zachtjes.
Voeg de linzen en de bouillon toe en laat het mengsel op zacht vuur ± 30 minuten koken tot de linzen gaar zijn.
Voeg het citroensap en zout toe.
Verwarm intussen 1 eetlepel olie op zacht vuur en verwarm de garam masala, gemberpoeder, cayennepeper, komijn en mosterdzaad afgedekt 1-2 minuten tot de mosterdzaadjes gaan poffen.
Beweeg tijdens het verwarmen de pan steeds heen en weer.
Roer vlak voor het serveren het kruidenmengsel door de soep en breng de soep op smaak met zout en citroensap.

Indiase wortelsoep met verse koriander

Ingrediënten Indiase wortelsoep
1 grote prei, fijngesneden
2 eetlepels zonnebloemolie
1 verse rode peper, fijngesneden
2 theelepels komijnzaadjes
2 blokjes groentebouillon
500 g winterpeen of grote wortels, in kleine stukjes
een handvol verse koriander, fijngesneden
100 g couscous
1 eetlepel kurkuma
150 ml volle yoghurt
75 ml melk

Bereidingswijze
Bak de prei even aan in de olie met de rode peper en het komijnzaad. Breng 1½ liter water aan de kook met de blokjes groentebouillon en 1 theelepel zout en voeg de wortels toe. Laat dit ongeveer een kwartier koken. Voeg hier het preimengsel aan toe en pureer dit met een keukenmachine of staafmixer. Voeg de koriander aan de soep toe, samen met de ongekookte couscous en de kurkuma. Kook alles nog eens 10 minuten. Doe yoghurt en melk samen in een aparte schaal. Meng voorzichtig steeds een beetje warme soep door dit mengsel, zodat het niet gaat schiften doordat de yoghurt te plotseling wordt verwarmd. Zodra het een dunne, gelijkmatige vloeistof is geworden, kun je het toevoegen aan de warme soep, die je dan nog even op temperatuur brengt. Serveer de wortelsoep met verse koriander.

Dhalsoep met muntyoghurt

Ingrediënten dhalsoep met muntyoghurt
3 el olie
2 uien, gehakt
1 el gehakte verse gember
2 wortels, in schijfjes of blokjes
3 teentjes knoflook, gehakt
2 stengels bleekselderij, in blokjes
2 aardappels, geschild en in blokjes
400 gram rode linzen, gewassen
1 1/2 el currypoeder (toko)
2 liter groentebouillon
350 ml Griekse yoghurt
2 el gehakte verse munt
2 el gehakte verse koriander (optioneel)
zout en cayennepeper naar smaak

Bereidingswijze
Verhit de olie in een grote pan en voeg de uien, knoflook, gember, wortel, bleekselderij en aardappels toe. Bak 7-8 minuten en voeg dan de linzen en de currypoeder toe. Laat nog 2 minuten al roerend bakken en doe de bouillon erbij. Laat afgedekt 1 uur zachtjes sudderen. Maak op smaak af met zout en cayennepeper.

Roer de munt en eventueel de koriander met een snufje zout door de yoghurt. Verdeel de soep over soepkommetjes en leg op iedere portie een flinke schep muntyoghurt. Eet er brood bij.

Gerelateerd

Recept chai
Recepten curry’s
Indiase Ingrediënten
Recept samosa’s
Recepten dhal
Recept pakora’s
Recept raita