Recept Broden


Recept Roti

Ingrediënten
ruim 300 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
zout
ca. 1,5 deciliter water
2 eetlepels olie

Bereidingswijze
Zeef de bloem, de bakpoeder en het zout. Voeg beetje bij beetje het water toe. Kneed het mengsel ca. 5 min., dan 1 uur laten rusten. Dan het deeg nog even doorkneden en er balletjes van vormen, ca. de grootte van een ei. Rol ze uit tot een dunne flap. Maak de olie zeer heet en bak de koeken ca. 2 min. per kant totdat de koeken donkere blazen vertonen. Houdt de roties warm in de oven of onder een schone, vochtige doek.

Recept Naan

Ingrediënten
1 el gedroogde gist
1 el suiker
200 g bloem
Nigella zaadjes (toko of Turkse supermarkt)
¼ el zout
½ tl bakpoeder
1 el plantaardige olie
2 el yoghurt
2 el melk

Bereidingswijze
Verhit de oven op 140 graden. Doe in een klein schaaltje de gedroogde gist samen met een eetlepel warm water. Roer de suiker erdoor en laat het op een warme plek 5 minuten staan totdat er een schuimlaag op zit. Meng ondertussen de bloem, Nigella zaadjes, zout en bakpoeder.Voeg daarbij de olie, yoghurt en melk en dan de gistmengsel. Kneed het deeg met de vuisten ongeveer 10 minuten tot er een soepele deeg ontstaat. Doe het deeg in een schaal, dek het af met huishoudfolie en laat het op een warme plek ongeveer 15 minuten staan. Verdeel het deeg daarna in vier delen. Bestuif de werkoppervlak met bloem en rol de deegballen in een ovale vorm uit, dikte van een halve cm (niet te dun, anders worden ze te hard!). Plaats de broodjes op een ingevette bakplaat en bak ze in het midden van de oven ongeveer 15. De naanbroodjes zijn klaar als ze wat gerezen, zacht en kruimelig zijn. Serveer ze direct.

Recept Knoflook (Garlic) Naan

Ingrediënten
250 gram zelfrijzend bakmeel
2 theeepels zout
2 eetlepels volle yoghurt
115 ml handwarm water
2 eetlepels knoflook uit de pers of geraspt
Gesmolten ghee of boter

Bereidingswijze
Deeg: Meng bakmeel en zout, voeg yoghurt, knoflook en water toe. Kneed licht tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 1 uur afgedekt staan. Verdeel het deeg in 8 porties en vorm er balletjes van. Rol de balletjes op een bebloemd werkvlak uit tot ovaaltjes (20 cm lang, 1 cm dik). Bestrijk de bovenzijde licht met ghee/boter.
Bakken: Verwarm de grill voor op de hoogste stand, schuif een ingevette bakplaat onder de grill zodat deze ook voorverwarmd wordt. Leg de naan op de voorverwarmde ingevette bakplaat. Bak de naan 30 sec. tot ze opzwellen
en bruine spikkels vormen, draai om en grill nog 20-30 sec. Haal de broden uit oven en bestrijk ze nog eens licht met ghee/boter.

Recept Kashmiri Naan

kashmiri_naanIngrediënten
Deeg
6 kopjes bloem
2 kopjes melk
1 of 2 eetlepels water
1 ei
½ eetlepel bakpoeder
2 eetlepels kristalsuiker
Olie
Zout naar smaak

Vulling
1 kopje kristalsuiker
½ kopje cashewnoten
¼ kopje amandelen
1 kopje uitgelekte maraschino kersen

Bereidingswijze
Deeg: Voeg alle ingrediënten samen. Mix het met de hand of een mixer tot een bal. Het deeg mag niet plakkerig worden. Voeg eventueel minder water of extra bloem toe. Plaats het deeg in een grote schaal, bedek het met een theedoek en plaats deze enkele uren op een warme plek.
Vulling: Voeg alle ingrediënten samen. Mix deze tot een fijne pasta in een keukenmachine of blender.
Het maken van de Naan: Verdeel het deeg in 14 gelijke ballen en rol deze uit tot cirkels met een diameter van ongeveer 15 cm. Plaats wat van de vulling in het midden en vouw de randen samen zodat de vulling niet meer zichtbaar is. Druk de gevulde Naan plat.
Verhitten: grill stand in de oven op de hoogst mogelijk temperatuur. Verhit eerst een gierijzeren pan zo heet mogelijk op het gasfornuis. Leg een deegcirkel in de pan en zet deze direct in de voorverwarmde oven, onder de grill. Het deeg zal opzwellen. Ongeveer 5 a 6 minuten laten bakken (of totdat het deeg goudbruin is). Haal de Naan uit de oven, wikkel deze in een schoon servet en ga verder met de andere deegcirkels.

Recept Chapati

Ingrediënten
400 gr. chapatimeel of 200 gr. wit meel
200 gr. volkoren meel
1 theel. zout
2½ dl. lauw water of wei
boter

Bereidingswijze
Meng het meel en het zout in een grote kom of teil. Voeg er langzaam het water aan toe, terwijl u het meel goed samenpakt.
Als zich een zacht deeg gevormd heeft, legt u het op een glad oppervlak en kneedt het ongeveer 8 minuten, zodat het glad en stevig is.
Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat hem 1/2 tot 2 uur rusten.
Zet een koekenpan op een matig hoge vlam.
Kneed het deeg nog een keer goed door en verdeel het dan in 15 balletjes van gelijke grootte.
Doop ze in wat meel en rol ze dan uit op een met meel bestoven oppervlak. Maak ze zo rond mogelijk, met een doorsnee van ongeveer 15 cm. Houd wat meel bij de hand om de chapati’s te bestuiven terwijl u ze rolt.
Klop het overtollige meel van een chapati en leg hem in de voorverwarmde koekenpan.
Als er na ongeveer een minuut kleine, witte blaasjes aan de bovenkant van de chapati verschijnen en de randen beginnen om te krullen, kunt u de hem met een tang omdraaien en de andere kant bakken, tot ook daar luchtbelletjes verschijnen.
Haal de chapati van de plaat en leg hem met beide kanten een paar seconden over een open vlam, zodat het broodje begint op te zwellen als een bal.
Een chapati die klaar is, moet helemaal gaar zijn, zonder vochtige plekken, en aan beide kanten bruine vlekjes hebben.
Smeer wat boter over een van de kanten.

Recept Poori

pooriIngrediënten
235 g chapatimeel of bloem
1,25 dl warm water
1 el plantaardige olie
Zout naar smaak

Bereidingswijze
Deeg: Voeg alle ingrediënten samen. Mix het met de hand of een mixer tot een bal. Het deeg mag niet plakkerig worden. Voeg eventueel minder water of extra bloem toe. Vet het deeg in met wat olie. Plaats het deeg in een grote schaal, bedek het met een vochtige theedoek of plastic folie en laat deze 15 minuten op kamertemperatuur rusten.
Het maken van de poori’s: Verdeel het deeg in 2 porties. Rol elk stuk uit tot een rol van 20 cm. Gebruik bloem op het werkblad om plakken tegen te gaan. Snij de rol in enkele stukken en vorm deze tot balletjes. Rol ieder bolletje uit tot een cirkel van 13 cm.
Frituren: in een diepe pan met minimaal 7 cm olie, of gebruik een frituurpan. Verhitten to 195 graden. Bak de poori’s per stuk. Druk de bovenkant licht aan met een spaan zodat het brood opzet. Bak de poori’s aan beide kanten ongeveer 30 seconden. Schep de poori’s uit de olie en laat deze uitlekken op keukenpapier. Dien onmiddellijk op (eventueel warm houden in een lauwe oven).

Recept Parantha

recept-parantaIngrediënten
500 gram volkorenbloem
Zout naar smaak
Gesmolten ghee of geklaarde boter
250 milliliter water

Bereidingswijze
Deeg: Zeef de bloem en het zout. Meng het met 2 eetlepels gesmolten ghee. Voeg geleidelijk het water toe. Kneed het tot een bal. Deel het deeg in 5 ballen. Bestuif de ballen met meel en laat het 10 minuten staan op kamertemperatuur. Rol de ballen uit tot cirkels, besmeer deze met gesmolten ghee en vouw deze dicht. Besmeer het nogmaals met gesmolten ghee en vouw het dicht tot een driehoek. Rol deze driehoek uit met een deegroller.
Bakken: Verhit de oven. Bestrijk de bakplaat met gesmolten ghee. Bak de parantha’s enkele minuten, totdat ze knapperig en lichtbruin zijn. Bestrijk ze vervolgens weer met gesmolten ghee, draai ze om en bak de andere kant. Direct opdienen.

Recept Bharuta

recept-baturaIngrediënten
150 milliliter yoghurt
2 eetlepel (bruine) suiker
½ eetlepel bakpoeder of zuiveringszout
150 gram bloem
200 gram volkorenbloem
2 eetlepels zout
1 eetlepel gesmolten ghee
125 milliliter warm water

Bereidingswijze
Deeg: Begin de avond ervoor. Meng de yoghurt, suiker, bakpoeder en bloem. Dek de kom af met een theedoek en laat deze minimaal 8 uur op een warme plaats staan. Ga pas verder wanneer er klein belletjes aan de oppervlakte verschijnen. Meng in een tweede kom de volkorenbloem, zout en de gesmolten ghee. Voeg aan deze kom de eerste mix toe en het warme water. Meng de twee mixen samen tot een bal deeg. Voeg wat bloem toe als het deeg te nat is. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het 2 uur op een warme plaats staan. Kneed het deeg opnieuw en maak er 15 balletjes van. Rol deze uit tot cirkels van 15 cm.
Frituren: in een diepe pan met minimaal 7 cm olie, of gebruik een frituurpan. Verhitten to 195 graden. Bak de bharuta’s per stuk. Druk de bovenkant licht aan met een spaan zodat het brood opzet. Bak de bharuta’s aan beide kanten ongeveer 30 seconden. Schep de bharuta’s uit de olie en laat deze uitlekken op keukenpapier. Dien onmiddellijk op (eventueel warm houden in een lauwe oven).

Recept Papadam (papadum / papad)

recept-papadanIngrediënten
4 kopje linzenmeel
1 theelepel grof gemalen zwarte peper
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel zout
¼ kopje water
Olie

Bereidingswijze
Deeg: mix het meel, zwarte peper, komijn en zout. Voeg het water beetje bij beetje toe en kneed het tot een bal. Voeg eventueel wat meer/minder water of meel toe om er een gladde (niet plakkerige) bol van te maken. Hoe meer water je toevoegt des te langer de papadams zullen moeten drogen in de oven. Vet het werkblad in met olie om vastplakken te voorkomen. Deel het deeg in 12 tot 15 balletjes en rol ze uit tot een zo dun mogelijke cirkel (4 mm). Plaats de papadams op een licht ingevette bakplaat (olie) of een siliconen (silpat) bakmat.
Oven: Verwarm de oven voor op 100 graden. Bak de papadams gedurende 60-80 minuten. Haal ze pas uit de oven als ze volledig droog aanvoelen. Afgekoeld kun je ze in een goed sluitende doos weken bewaren. Om ze eetklaar te maken bak je de papadams in een klein laagje olie totdat ze knapperig maar niet bruin zijn. Je kunt ze ook bakken zonder olie. Opwarmen in de magnetron (2 minuten 1000 W) kan ook. Het is even uitproberen wat het beste werkt.