Goa


Kaart Goa - IndiaOfficiele Website
goa-tourism.com
Oppervlakte3702 km²
Bevolking1.347.668
Aantal per km²364
HoofdstadPanaij
Voornaamste talenKonkani, Engels, Hindi, Portugees
Districten2

Goa marktGoa met een oppervlakte van 3.814 km² en ruim één miljoen inwoners heeft een vriendelijke bevolking. God was Goa goedgezind en de natuur schildert het met de rijkste en schitterendste kleuren. Verscholen tussen de West-Ghats en de Arabische Zee vindt men hier een landschap dat bedekt is met gaarden van cashew, cocosnoot en mango en dat omzoomd wordt door langgerekte, zonnige stranden. Het loomma-kende, tropische klimaat, de zachtmoedige bevolking en de populaire locale drank, feni, maken Goa tot een paradijs van lotuseters. Goa’s Portugese verleden, dat begon in 1510 en eindigde in 1961 zorgt voor een wonderbaarlijke samensmelting van de Iberisch-christelijke en Indiaas-hindoeïstische levensstijl. Het ‘gouden Goa’ was eens de hoofdstad van het Portugese wereldrijk in het Oosten en de overheersers brachten in deze overwegend hindoe-omgeving hun eigen architectuur, leefwijze en religie mee. Nog steeds heeft Goa in vele opzichten het uiterlijk van een Iberische kust, door de met pannen bedekte daken, de eeuwig durende carnavals en vrouwen in hun schitterende mantillagewaden.

Strand Goa - IndiaStranden van Goa

Langs de meer dan honderd kilometer lange kustlijn bevinden zich enkele van de mooiste stranden ter wereld, gouden stroken begrensd door de uitgestrektheid van de aquamarijn gekleurde zee. Een ononderbroken sikkelvormige strook zonovergoten strand van zeven kilometer lengte bevindt zich in Candolim en Calangute, ten noorden van Panjim. Verder naar het noorden ligt een reeks besloten stranden, onder andere die van Anjuna en Vegator. De zuidelijke kust van Goa is van een ruwe schoonheid en een paradijs voor schelpenverzamelaars. Golva met zand zo fijn als poeder was een inspiratiebron voor vele volksdansen en -liederen.

Se Cathedral Goa - India

Kerken en kathedralen van Goa

In de 16e eeuw was Goa bekend als het ‘Rome van de Oriënt’ en werd bestuurd vanuit wat men nu noemt Velha Goa oftewel Oud Goa. De gebouwen konden zich meten met die van Lissabon en vele zijn bewaard gebleven.

Se Cathedral, een van de imponerendste, is van binnen rijk versierd en nog steeds in gebruik voor de eredienst.

De nabijgelegen kerk van St. Franciscus van Assissi, een schitterend voorbeeld van Portugese religieuze kunst, heeft een ruim en rijk gedecoreerd interieur.

Architectuur in de traditie van de Jezuïeten vindt men in de Bom Jezus Basilica met zijn weldadige, maar uitgebalanceerde interieur. De kerk is beroemd omdat de stoffelijke resten van St. Franciscus Xavier er worden bewaard en is ook een katholiek pelgrimsoord. Verschillende andere kerken in Oud Goa, zoals de St. Catherina, een renaissance-kerk, de St. Monica en Our Lady of the Rosary zijn interessant en een bezoek waard. Overal in Goa vindt men kerken waarvan vele zijn gebouwd in de 16e en 17e eeuw en de bezoeker zal ze waar hij ook gaat steeds weer tegenkomen.

De Mangesh tempel

De Portugezen slaagden er niet in het hindoe verleden van Goa totaal uit te wissen en men vindt er een aantal mooie tempels die wat architectuur betreft sterk afwijken van die in andere delen van India. De meeste bevinden zich in Ponda, nabij Panaji. De Mangesh tempel in Priol is de bekendste. Kenmerkend voor de tempels in deze streek zijn de uit vele etages opgebouwde torens.

Panaji

Panaji, hoofdstad van Goa, ligt op de zuidelijke oever van de Mandovi rivier met in het centrum een kerk en kerkplein. Deze kerk die dateert uit 1541 is gewijd aan de Onbevlekte Ontvangenis. Heel sfeervol is de oude woonwijk Fonlainehas met zijn geplaveide steegjes en overhangende smeedijzeren balkons.

Fort Aguada

Dit fort werd gebouwd in 1612 en had ook de eerste vuurtoren in Azië binnen zijn muren. Met zijn ammunitiekamers, barakken en kerk was het eertijds een plaats die macht en gezag uitstraalde. Tegenwoordig is er een gevangenis in gehuisvest.

Fruit markt Goa - India

Keuken van Goa

Een van Goa’s specialiteiten op culinair gebied is de vindaloo, varkensvlees bereid met azijn en kruiden.

Zeebanket als mosselen, garnalen, krab, kreeft en vis wordt met kokos gecombineerd tot een heerlijke curry, een ware belevenis op gastronomisch gebied. Feni, een sterke alcoholische drank bereid uit cashewnoot, maakt de maaltijd in Goa compleet.

Transport

Panaji bezit een luchthaven en Vasco da Gama is bereikbaar per trein. Ook is er een veerdienst tussen Panaji en Bombay per stoomboot. Een rondrit op het platteland is zeer aan te bevelen, hier is Goa op zijn mooist.

In Goa vindt men een keuze aan goede hotels, van elk type en in elke klasse, maar ook wat betreft accommodaties als strandhutten, toeristenhuisjes en strandhotels heeft Goa alles in huis.