Jammu En Kasjmir


Kaart Jammu en Kasjmir - IndiaOfficiele websitejammukashmir.nic.in
Oppervlakte222.236 km²
Bevolking10.143.700
Aantal per km²
HoofdstadSrinagar (zomer) Jammu (winter)
Voornaamste talenEngels, Hindi, Kasjmiri, Urdu
Districten14

klooster ladakhIndia’s noordelijkste provincie bestaat uit drie regio’s die onderling verschillen in topgrafie en cultuur. Zuidelijk ligt Jammu, de natuurlijke overgang tussen de Indiase vlakte en de Himalaya. Jammu was de zetel van de Hindu Dogra koningen en is bekend om zijn populaire tempels en afgelegen wouden. Hier ligt de stad Jammu, de winterhoofdstad van de provincie.

De Kashmirvallei, de tweede regio, is een grote, vruchtbare streek, omgeven door de met sneeuw bedekte toppen van het Pir Panjal gebergte naar het westen en zuiden, en de Himalya zelf in het oosten. De bevolking bestaat hoofdzakelijk uit moslims, met een geschiedenis die terug te voeren is tot aan de veertiende eeuw.

Hier ligt ook de zomerhoofdstad, Srinagar.

Ladakh is de noordelijkste regio van de provincie, voornamelijk bestaand uit ruig terrein van kale heuvels. De op de toppen liggende kloosters maken van Ladakh één van de gebieden waar het Tibetaanse boedhisme het best bewaard is gebleven.

De provincie is, sinds 1980, het onderwerp van politieke strubbelingen. Wat nu volgt is alleen voor belangstellenden; want reizigers doen er goed aan om informatie in te winnen over de huidige situatie voordat zij hier naartoe gaan.

Plaatsen om te bezoeken:

Srinagar

Deze zomerhoofdstad van de provincie was voorheen India’s meest populaire bergstad, en een favoriete plek om Hindi-films op te nemen. Onder andere de moeite waard zijn:

  • Dal lake, waar je je kunt laten rondroeien in een gondel-achtige boot, de zogenaamde shikara.
  • De Mughal tuinen: de Chashme Shahi (koninklijke bron), de Nishat Bagh (de tuin van het genoegen) en de Shalima Bagh (de verblijfplaats van de liefde).
  • Sonmarg, dat 80 km ten noordoosten van Shrinagar ligt op een hoogte van 2743 meter. Dit is begroeid met alpine bloemen, die het de naam ‘veld van goud’ hebben bezorgd.
  • Gulmarg, de hoogste golfbanen ter wereld, waar je een spectaculair uitzicht hebt op omringende bergen, onder andere de Nanga Parbal (26624 voet).
  • Pahalgam, 98 km vanaf Shrinagar, langs welke weg de ruïnes van de Vishnu tempels van Martundi, de Mattan (Shiva) tempel en de Achbal tuinen te vinden zijn.
  • Het Wularmeer, het grootste zoetwatermeer in Azië.

Dachigam

Ooit was dit het exclusieve gebied van de maharaja van Kashmir, om te jagen. Tegenwoordig herbergt dit park de laatste levensvatbare populatie van de hangul, een hertensoort die verwant is aan het edelhert. Er zijn nog 20 andere zoogdierensoorten hier, waaronder het sneeuwluipaard; en verder nog 150 andere soorten dieren.

Ladakh

ladakh

Ladakh is een van de laatst overgebleven enclaves van het Tibetaans boeddhisme. Overal liggen ‘Gompas’ (kloosters) en wapperen de gebedsvlaggen. Bij de toegang tot elk dorp staan altijd meerdere ‘mani walls’, ‘chortens’, ‘stupas’ of gebedsmolens.
Het lijkt wel alsof ze iets met die wind hebben en dat klopt ook. Boeddhisten geloven dat de wind een soort boodschapper is die een mantra (een wens) meeneemt naar alle windsteken. Vandaar al die gebedsvlaggen met ‘Um mani pad me hum’ erop. Het betekent trouwens zoiets als ‘prijs het geschenk in het hart van de lotus’.

Natuur
Doordat Ladakh in de regenschaduw van het Himalayagebergte ligt, is het landschap er dor, kaal en tamelijk woestijnachtig. Bergen en kloven in felle kleuren, worden afgewisseld met groene oases. In deze groene oases liggen vaak de dorpjes. De soms eeuwenoude irrigatiekanalen in en rond deze dorpen zorgen voor de watervoorziening van de aangelegde landbouwterrassen. De dorpsbewoners leven van de opbrengst van de boomgaarden en het vee.

Seizoeninfo
Alhoewel Leh over een vliegveld beschikt, is de rest van het gebied maar een paar maanden per jaar over de weg te bereiken.
Doordat deze streek in de regenschaduw van het Himalayagebergte ligt, zijn de moessonmaanden juni tot en met september juist de meest geschikte maanden om een kijkje te gaan nemen. De rivieren staan dan niet te hoog, de passen zijn meestal sneeuwvrij en het is er aangenaam warm. Overdag kan de temperatuur onder een brandende zon zelfs oplopen tot 30 graden, maar op een bewolkte dag kan het fris zijn. De nachten zijn koel. Boven de 4000 meter kan het ’s nachts vriezen.

Hoogseizoen
Juni tot en met september

Outdoor
De dorpen zijn onderling verbonden door een stelsel van goed onderhouden wandelpaden, die door de Ladakhi zelf nog dagelijks gebruikt worden. Dit onherbergzame gebied is daardoor goed te doorkruisen.