Andhra Pradesh


Kaart Andhra Pradesh - IndiaOfficiele website
aponline.gov.in
Oppervlakte275.068 km²
Bevolking76.201.007
Aantal per km²263
HoofdstadHaiderabad
Voornaamste talenHindi, Telugu
Districten23

Andhra Pradesh is de noordelijkste staat van Zuid-India. In dit 275.068 km² grote gebied wonen 53.549.673 mensen in een schilderachtig landschap met indrukwekkende rotsformaties, meren en heuvel landschappen. Al eeuwenlang bewonen groepen van het zigeuner-volk de Lambadis dit gebied en maken deel uit van de etnische cultuur. De officiële taal is het Telegu, maar in en om de hoofdstad Hyderabad wordt ook het Urdu veel gesproken. Binnen de staatsgrenzen bevindt zich het gebied van het vroegere prinsdom Hyderabad, de rijkste en grootste staat van India ten tijde van de onafhankelijkheid in 1947. In een ver verleden eindigde de Arische opmars naar het zuiden in Andhra Pradesh, hetgeen leidde tot een fascinerende mengeling van Arische en Dravidische gebruiken, cultuur en kunst. Dit klinkt nog altijd door in de taal en in het grote respect voor de erfenis van het verleden.Hydrabad Charminar - India

Hyderabad en Golconda

In de 16e en 17e eeuw heerste de Qutab Shahi-dynastie over een groot gebied rond de toenmalige hoofdstad Golconda. Golconda fort is een grote ruïne, 11 km ten westen van Hydrabad. De stad en het fort zijn gebouwd op een heuvel van graniet die ongeveer 120 meter hoog is. De bouw van dit fort begon al in 1143. Het is zo ontworpen dat je vanaf het begin van het fort een geluidssignaal naar het dak van het fort kan laten lopen zonder hulp van electronische apparatuur. ’s Avonds is er altijd een licht en geluidsshow die zeer goed wordt bezocht door toeristen en de lokale bevolking. Tegenwoordig is Golconda een schitterende – grotendeels intact gebleven – verlaten vestingsstad die herinneringen oproept aan een glansrijke periode toen haar diamanten, parels en andere rijkdommen legendarisch waren.

Qutub Shahi TombsLeuk om te combineren zijn de Qutub Shahi Tombs en het Golconda Fort. Deze twee bezienswaardigheden liggen vlak naast elkaar en zijn in een middag uitstekend te bezichten.
De prachtige Qutub Shahi Tombs liggen in een park waar ook de lokale bevolking graag in wandelt en het geheel maakt dan ook een relaxte indruk. Vanaf de Tombs zie je het Golconda Fort al liggen en ook hier is het leuk wandelen en heb je een mooi uitzicht over de stad.

Ook een bezoek aan de paleizen van Hyderabad is zeer de moeite waard: de laatste Nizam werd beschouwd als de rijkste man van zijn tijd.

Je kunt Hyderabad niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Charminar. De markante Charminar, bekend als de ‘vier minaretten’, wordt omringd door de bazaar van Hyderabad. Het werd gebouwd in de 16e eeuw ter herinnering aan het overwinnen van een pestepidemie. Het in de architectonisch stijl van Golconda opgetrokken gebouw herbergt op de vierde en bovenste verdieping een moskee. In de winkels van de bazaar kan je goed terecht voor zijden stoffen, parels en zeldzame manuscripten.

Amaravati en Nagarjunakonda

Langs de kust van Andhra Pradesh zijn een aantal boeddhistische nederzettingen uit de tweede eeuw v.Chr. opgegraven. De oudste is Amaravati waar zich een enorme stoepa bevond. In Nagarjunakonda zijn kloosters, werkplaatsen en tempels verplaatst in verband met de aanleg van een grote stuwdam. Deze hoogontwikkelde nederzettingen werden bewoond door zowel geleerden als geestelijken en brachten hoogstaande kunst en verfijnde vormen van beeldhouwwerk voort.

Bevolking IndiaTirupati -Kalahasti Srisailam

Het in het uiterste zuiden van de deelstaat gelegen Tirupati is de stad met een van de rijkste tempels van India. Deze tempel is een erg mooi voorbeeld van Dravidische bouwkunst en ligt in een schilderachtige omgeving. Niet ver hiervandaan ligt Kalahasti met haar tempel gewijd aan Shiva, gesitueerd op een rivieroever aan de voet van de Oost-Ghats. Het verder naar het noorden gelegen Srisailam is bereikbaar via Kumool. Deze drie tempelsteden zijn alle heilige plaatsen die als bekende bedevaartsoorden door pelgrims uit heel India worden bezocht. De rituelen en atmosfeer in deze steden zijn uitermate fascinerend en niet te vergelijken met het drukke, moderne stadsleven.

Warangal

De hoofdstad van de Kakatyas, een oude dynastie van AndhraFort Kakateeya - India Pradesh, werd ooit bezocht en geestdriftig beschreven door Marco Polo. De tempels hier hebben de tand des tijds goed doorstaan. Met name de complexe gravures in steen in de tempel met de duizend pilaren zijn zeer indrukwekkend. De stad is tevens bekend om haar beroemde weverijen, waar ook nu nog prachtige tapijten worden gefabriceerd.

Winkelen

In de werkplaatsen van Andhra Pradesh worden produkten van hoge kwaliteit gemaakt. Hyderabad is beroemd door het bidri smeedwerk, een unieke zwart gekleurde legering van metalen, ingelegd met zilver. Van uitstekende kwaliteit zijn ook het gouden filigraan, het houten speelgoed, de tapijten en de prachtige zijden en katoenen stoffen. Hyderabad en Warangal hebben uitstekende winkels en markten met door de overheid gereguleerde prijzen.

Keuken van Andhra Pradesh

De Andhras kennen een grote variatie van heerlijke gerechten. De maaltijden zijn over het algemeen behoorlijk pittig als gevolg van het vrijelijke gebruik van rode pepers. De Brahmanen zijn vegetariërs evenals de inwoners van het aangrenzende Tamil Nadu. Niet-Brahmanen eten ook vis en vlees. De keuken van de moslims staat bekend om zijn variatie en rijkdom en weerspiegelt de welvaart van het voormalige hof in Hyderabad.

Transport

De luchthavens in Hyderabad, Vis-hakapatnam, Vijayawada en Tirupati en een aantal andere steden bieden een goed vertrekpunt voor een bezoek aan alle delen van Andhra Pradesh. De toeristische centra zijn zowel per trein als over de weg goed bereikbaar.