Gujarat


Kaart Gujarat - IndiaOfficiele Website
gujaratindia.com
Oppervlakte196.024 km²
Bevolking50.671.017
Aantal per km²258.5
HoofdstadGandhinagar
Voornaamste talenGujarati, Hindi, Engels
Districten25

Meisje GujaratDe deelstaat Gujarat ligt in het uiterste noorden van de Indiase westkust en heeft een oppervlakte van 196.024 km. De ruim 34 miljoen inwoners spreken in hoofdzaak het Gujarati. Door de ligging aan de kust heeft Gujarat al sinds de Grieks-Romeinse tijd handelscontacten met het westen. In Lothal heeft men de resten van een oude beschaving opgegraven, die dateert van 3000 v.Chr. en later kozen de Ariërs, afkomstig uit Centraal-Azië dit gebied als punt van binnenkomst. Na de gouden eeuw van de Guptas, heersten hier successievelijk de Rajput dynastie, islamitische Sultans, de Moghuls en tenslotte was er de Britse Raj, die echter voor Saurashtra en zijn 202 prinselijke staten een uitzondering maakten.

Ahmedabad - India

Eens werd Ahmedabad, dat werd gesticht in 1411, beschouwd als de mooiste stad van India. Veel gebouwen vertonen een samensmelting van hindoe- en moslemstijlen tot een speciale Indo-Saraceense vorm van architectuur. Belangrijke bezienswaardigheden vormen de minaretten van de Rajpur Bibi en de Sidi Sayyid moskeeën, de fijn bewerkte schermen van de Sidi ‘ Sayyid moskee, de ja ma Masjid en de masjid van Ahmed Shah (moskee). Ook op het gebied van de moderne architectuur hebben hier ontwikkelingen plaatsgevonden die zeer de moeite waard zijn. Het Institute of Management, ontworpen door Louis Kahn, kent dramatische architectonische details. De stad huisvest drie belangrijke musea: het Calico Museum of textiles, het Utensils Museum en Kite Museum. Aan de overzijde van Sabarmati bevindt zich Gandhi’s ashram, dat ook een museum huisvest.

Vadodara

Eens wasVadodara hoofdstad van de Gaikwads en is daardoor in het bezit van vele paleizen met uitgestrekte tuinen. Bekend is de Fine Arts Schooi aan de universiteit die aan de basis stond van een prominente hedendaagse stroming in de schilderkunst – de Baroda School.

Lothal

Op deze plaats, 80 km ten zuiden van Ahmedabad gelegen, heeft men de resten gevonden van een beschaving uit de Harrapanperiode. Opgravingen onthulden hier de resten van een havenplaats uit 3000 v.Chr. met kaden, een straat met huizen en een ondergronds rioleringssysteem.

Modhera

Op 104 km ten noorden van Ahmedabad, bevindt zich hier de prachtige Sun tempel daterend uit de Solankidynastie.

Palitana - IndiaPalitana

Een belangrijk pelgrimsoord voor de jain, met schitterend gebeeldhouwde tempels op de beide heuveltoppen. Met de bouw van tempels werd begonnen in 960, en het ging verder in de 11e, 12e, en 16e eeuw en leverde het duizelingwekkende aantal op van 863 tempels van dit type.

Dwarka

In de Saurashtra regio ligt Dwarka, het domein van Lord Krishna. Volgens de legende werd deze antieke havenstad 5000 jaar geleden door hem gesticht. De Dwarkadish tempel is tegenwoordig een belangrijk pelgrimsoord.

Porbandar

Geboorteplaats van Mahatma Ghandhi. Een rustig stadje met Ghandhi-bibliotheek en -museum.

Gimar

Gimar ligt nabij junagadh en is na Palitana het belangrijkste pelgrimsoord van de Jain.

Junagadh

Een oud, slaperig stadje met een aantal bezienswaardige ruïnes en gebouwen die nostalgische herinneringen oproepen aan een roemrijk verleden.

Gir forest en Game sanctuary

Het landschap is hier open en de vegetatie bestaat uit struikgewas. Dit gebied is het laatste toevluchtsoord van de Aziatische leeuw. De soort is nu beschermd en het aantal exemplaren is toegenomen tot circa 200. Langs de rivieroevers, die een groene corridor vormen, vindt men ook andere soorten wild, zoals het chital hert, de nilgau of blauwe buffel en roofdieren als panter en gestreepte hyena.

kutch - indiaVlakte van de Kutch

De uitgestrekte vlakte van de Kutch wordt door bezoekers veelal vergeten of genegeerd. In dit woongebied van de wilde ezel en flamingo is het in de flamingo-broedtijd erg mooi. In Bhuj bevindt zich een prachtig paleis met marmeren wanden en versierd met: spiegels en Venetiaans glas.

Winkelen

Gujarat is een waar paradijs voor de liefhebber. De spiegelfabricage in Kutch met veel oog voor detail kent zijn weerga niet. Het patchwork uit Rabari en de tie-and-dry bandhini uit Jamnagar zijn evenzeer fascinerend. Andere producten die de moeite waard zijn, zijn het met de hand beschilderd houten meubilair, koperwaren en een grote keuze uit textielsoorten.

Keuken van Gujarat

De bekende dhokla en khandvi nemen wat betreft de pikantheid van het gerecht een toppositie in in de Indiase keuken. Het voedsel in Gujarat is overwegend vegetarisch en heeft een heerlijke zoet-zure smaak. Naast complete maaltijden, zijn er ook smakelijke snacks verkrijgbaar.

Transport

Ahmodabad, Vadodara, Bhavnagar, Jamnagar, Porbandar en Rajkot bezitten een luchthaven, alle andere plaatsen zijn goed te bereiken per trein of over de weg.