Delhi


Kaart Delhi - IndaOfficiele Website
http://delhigovt.nic.in
Oppervlakte1483 km²
Bevolking13.850.507
Aantal per km²9340
HoofdstadNew Delhi
Voornaamste talenHindi,Punjabi, Urdu
Districten9

Rode fort DelhiDe ‘Union Territory of Delhi’ is een federaal district vergelijkbaar met Washigton DC. Delhi, de hoofdstad van India en haar, op twee na, grootste stad, heeft een lange historie en een levendig voorkomen. Delhi, centrum van de regering, is de belangrijkste doorvoerhaven voor reizigers. Het is het meest gebruikte ‘verzamelpunt’ van het land, een opeenstapeling van het noordIndiase netwerk van wegen en een halte waar het de landroute betreft die verder Azië intrekt.
Delhi heeft een verleden dat verder teruggrijpt dan Rome. Zeer duidelijk is de scheiding tussen Old Delhi en het door de Britten aangelegde New Delhi. In New Delhi, de hoofdstad van India, bevinden zich alle belangrijke regeringsgebouwen. Vrijwel op de grens van New en Old Delhi bevindt zich het Qutab moskeecomplex (de oudste moskee van India, uit de 14e eeuw) met de Qutab Minar, een kegelvormige, ruim 70 meter hoge stenen overwinningstoren (minaret) die het begin van de moslimheerschappij over Noord-India symboliseert. Tot dit complex behoort ook de 7 meter hoge metalen Asjokazuil met inscripties.

Binnen de nog gedeeltelijk ommuurde oude stad bevindt zich onder meer de kleurrijke ‘Zilverstraat’ Chandni Chowk: het markt- en handelscentrum van Old Delhi.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Delhi zijn:

  • De beroemde Jama Mashid – ook wel Grote Moskee of Vrijdagsmoskee genoemd. Werd in de 17e eeuw gebouwd. Deze moskee met drie marmeren koepels is één van de grootste moskeeën ter wereld en de fraaiste van de ca. 40 moskeeën in Delhi.Dagelijks komen hier duizenden Moslims voor hun gebed. Jama Masjid ligt tegenover het Rode Fort, en is ook gebouwd door Shahjahan. De bouw werd in 1656 voltooid. Een indrukwekkend gebouw als de Jama Masjid laat zien hoe gelovig de Mughal koningen waren.
  • Het gerestaureerde Rode Fort Lal Kila – in de 17e eeuw gebouwd als paleis voor de Moghuls van India, met name voor de Shahjahan, die ook de Jama Moskee in Delhi en de Taj Mahal in Agra heeft laten bouwen. De buiten muren van het fort zijn gemaakt van rode zandsteen, daarbinnen bevindt zich een witmarmeren paviljoen met vier vergulde koepels en tientallen zuilen met bogen. Het rode fort staat ook bekend als Lal Qila (Lal = rood, Kila = fort). Dit fort ligt aan de oever van de Yamuna rivier. Het is gebouwd in een onregelmatige achthoek, en ommuurd door 2.4 kilometer aan rode, zandstenen muren. Het fort heeft twee hoofdingangen: de Delhi Poort en de Lahori Poort. Deze laatste kijkt uit op Chandni Chowk, De drukste markt van de stad. Vanaf de Diwa-e-am sprak de koning het verzamelde volk toe en luisterde naar hun klaaglieden. De Diwan-e-Khas (Khas betekent special) werd gebruikt om belangrijke mensen te spreken.
  • Qutab Minar – de Qutab Minar werd in 1199 gebouwd door Qutab-ud-din Aibak. Hij was de oprichter van de eerste van de vijf dynastieën in Delhi genaamd het Delhi Sultanaat. De Qutab Minar is dan ook een van de eerste Moslimgebouwen in India. De Minar ligt op ongeveer 13 kilometer van Connaught Place en torent 72.5 meter de lucht in. In de Minar zijn inscripties uit de Koran af te lezen ingelegd in steen. Tegenover dit imposante gebouw staat een ijzeren pilaar en ernaast een moskee. De Qutab Minar was een van de grondleggers van de Islamitische architectuur in India.
  • Raj Ghat – de graftombe van Mahatma Ghandi is een nationaal pelgrimsoord in Delhi.
  • Connaught Place – dit levende hart van Delhi is dé plek om op souvenirjacht te gaan. Alles staatswinkels bevinden zich hier, en veel wat je in het land kunt krijgen, is hier te koop.
  • India Poort – deze 42 meter hoge poort ligt aan het andere uiteinde van Rajpath dan Rashtrapati. Ook dit bouwwerk is ontworpen door Lutyens. Het is een oorlogsmonument in de naam van de Indiase soldaten die slachtoffer zijn van de Eerste Wereldoorlog. In 1971 werd er een eeuwig brandende vlam onder de poort geplaatst ter hulde aan de Onbekende Soldaat.
  • Lotus Tempel – deze tempel is gebouwd in de vorm van een bloeiende lotus. Het is een recente tempel, de bouw werd voltooid in 1986. In de hoofdhal wordt gemediteerd. De tempel is een symbool voor de spirituele vereniging van de mens. De tempel ligt in Zuid Delhi vlakbij Kalkaji en wordt omgeven door weide tuinen.

Laat de eerste indruk van de stad je niet afschrikken: achter de drukke façade heerst een innerlijke rust van een stad die rijk is aan cultuur, architectuur en diversiteit, vergeven met historie.