Bihar


kaart biharOficiele website
bihar.org.in
Oppervlakte99.200 km²
Bevolking82.998.509
Aantal per km²837
HoofdstadPatna
Voornaamste talenHindi, Urdu, Maithili
Districten38

Met een oppervlakte van 173.877 km² en een Hindu sprekende bevolking van bijna 70 miljoen, strekt Bihar zich uit van de uitlopers van de Himalaya in het noorden tot Orissa in het zuiden. In geschiedkundig opzicht bereikte Bihar haar hoogtepunt onder de Mauryan keizer Ashoka. Bihar, de geboorteplaats van het Boeddhisme en het Jainisme, ontleent haar naam aan ‘Vihar’, hetgeen klooster betekent.

Patna

Patna, gelegen aan de Ganges, is een eeuwenoude stad en de hoofdstad van het moderne Bihar. De oude naam van de stad is Patalipu-tra vanwaaruit de Mauryas hun grote keizerrijk regeerden in de tweede en derde eeuw v.Chr. Nog altijd zijn er overblijfselen van deze oude stad te vinden, evenals de sporen van de Britten en de Moghuls. Een van de oudste gebouwen is de Gol Ghar, gebouwd in de vorm van een bijenkorf en bedoeld als een graanschuur. De Khuda Baksh Oriental Library biedt plaats aan zeldzame manuscripten, terwijl het museum van Patna naast een prachtige collectie terracotta van hindoe en boeddhistische origine, stenen sculpturen en bronzen beelden bezit.

Stupa RajgirNalanda en Rajgir

Nalanda, op 90 km van Ratna, is de vestigingsplaats van de vermaarde boeddhistische universiteit die bloeide tussen de vijfde en twaalfde eeuw. Studenten uit de gehele oosterse wereld kwamen hier naar de bibliotheek, waarvan wordt gezegd dat zij meer dan 9 miljoen boeken bevat. Opgravingen hebben de ruïnes van een aantal originele gebouwen blootgelegd. Rajgir, 12 km zuidelijker, is een heilige plaats voor zowel jainisten als boeddhisten. Gautarna Buddha en Mahavira jain verbleven hier lange tijd, sprekend in het openbaar en ook de eerste boeddhistische vergadering werd hier gehouden, zes maanden na de dood van Lord Buddha.

Gaya en BodhgayaBihar Bodhgaya - India

Gaya is heilig voor de hindoes omdat, overeenkomstig de legende, LordVishnu deze plaats de kracht gaf om zonden weg te nemen. Bodhgaya ligt 12 km zuidelijker. Hier verkreeg Buddha diens staat van verlichting onder een ‘bodhi’ boom. Deze plaats wordt thans gemarkeerd door de Mahabodhi tempel, terwijl het Chaukaramana platform het pad volgt waar Buddha in meditatie rondliep.

Winkelen

Bihars unieke Madhubani schilderwerken (lijnen in primaire kleuren) zijn beschikbaar op doek, maar ook in verkleinde vorm, als ansichtkaarten. De Bodhgaya miniaturen, op bladeren, zijn eveneens bijzonder. Daarnaast zijn het leerwerk joothis, toepassingen van bamboe en ijzer-beslag typisch voor het handwerk van Bihar.

Keuken van Bihar

Gekookte rijst en gebakken brood, linzen en groenten met hete kruiden zijn Bihars favorieten.’Sattoo’, een mengsel van zeven granen, specerijen en gezoete gestremde melk, waarvan balletjes worden gerold (laddoos) is een populaire maaltijd.

Transport

Er bestaan goede verbindingen per trein en over de weg naar gebieden die van toeristisch belang zijn. Veel steden zijn ook per vliegtuig bereikbaar.