Karnataka


Kaart Karnataka - IndiaOfficiele Website
karnatakainformation.org
Oppervlakte191.791 km²
Bevolking52.850.562
Aantal per km²276
HoofdstadBangalore
Voornaamste talenHindi, Kannada
Districten27

De deelstaat Karnataka, vroeger bekend als Mysore, ligt aan de westkant van het Deccan Plateau, Met een bevolking van 37.043.451 en een oppervlakte van 192.204 km² behoort het tot de grotere deelstaten van India. De officiële taal is het Kannada. Mysore heeft een legendarisch verleden en is al sinds de vierde eeuw v.Chr., toen het gebied deel uitmaakte van het Mau-ryan rijk, een geschiedkundig feit. Vele grote dynastieën volgden nadien. De sporen van dit glorieuze verleden zijn nu nog te zien in de ruïnes van Hampi, Bijapur, Badami, Aihole, Belur, Halebid, Srirangapat-na en vele andere plaatsen.

Bangalore

Modern Bangalore - India

Bangalore, de hoofdstad van de deelstaat Karnataka, is een van de grootste steden van India en tegenwoordig het centrum van de informatietechnologie van het land. In de achttiende eeuw hadden Hyder Ali en Tipu Sultan Bangalore tot een fort-stad gemaakt compleet met een paleis en tuinen. Helaas is veel van de oorspronkelijke glorie verdwenen. Bangalore is bovenal een van de (moderne) toegangspoorten van Zuid-India. De stad wordt gekenmerkt door brede straten en veel bomen.

De belangrijkste historische bezienswaardigheden zijn ten zuiden de bedrijvige City Market gelegen. Het Zomerpaleis van Tipu is grotendeels uit teakhout opgetrokken. Op de muren en plafonds zijn motieven van bloemen aangebracht. Het paleis met het nabijgelegen fort zijn de ‘must-see’ attracties van de stad. Het Vidhana Soudhais wellicht het fraaiste gebouw van Bangalore en dateert uit 1954. Op zondagavonden wordt dit Neo-Dravidische gebouw mooi verlicht. In Lal Bagh, de botanische tuinen, vindt u terug waarom Bangalore ook wel de “tuinstad van India” genoemd werd.
Het Bangalore Paleis, een soort replica van het Windsor Castle met torens, kantelen en gotische ramen, is niet open voor bezoekers.

Mysore

Mysore, eens de hoofdstad van een prinsdom, en stad van paleizen en tuinen, is vermaard vanwege haar zijde, sandelhout en jasmijn. Op 13 km afstand van Mysore, halverwege Chamundi Hill staat het 4,8 m hoge en 7,6 m brede monolithische beeld van de stier Nandi, het rijdier van Shiva. Op de heuveltop vindt u een oude tempel, gewijd aan de godin Chamundeswari. Dichtbij zijn ook de schitterende Brindavan Gardens die na het invallen van de duisternis tot leven komen door een kleurrijke verlichting. Ook op geringe afstand ligt Srirangapatna, de voormalige hoofdstad van Tipu Sultan. Diens elegante zomerpaleis, Daria Daulat, is goed bewaard gebleven en wordt omgeven door een schitterende tuin.

Somnathpur – Belur – Halebid – Sravanabelagola

Jain heilige Gomateswara - IndiaDe Hoysala tempels in Somnathpur, Belur en Halebid laten de overgang zien naar de ontwikkeling van vrijstaande gebouwen. Op een granieten heuvel in Sravanabclagola staat het 17,5 m hoge beeld van Jain heilige Gomateswara. Deze sculptuur wordt beschouwd als het grootste monolithische standbeeld ter wereld.

Hampi – Badami- Aihole – Pattadakal

Het in het noorden van Karnataka gelegen Hampi is de
voormalige hoofdstad van het grote Vijayanagar koninkrijk. De over een gebied van 26 km² verspreid liggende ruïnes zijn indrukwekkend. Hampi is een haast magische plaats. De oude stad Vijayanagar ligt midden in een landschap vol vreemde rotsformatiesGeweldig mooi Hampi - India

Badami, Aihole en Pattadakal waren ten tijde van de Chalukyan koningen belangrijke centra in de ontwikkeling van de tempel-architectuur. De in de rotsen uitgehouwen grottempels van Badami dateren uit de 6e eeuw. De tempels in Aihole zijn een voorbeeld van de vroege Hindoe tempel-architectuur, terwijl die in Pattadakal weer een volgende ontwikkelingsfase laten zien.

Bijapur

De hoofdstad van de Adil Shah dynastie, die duurde van 1489 tot 1686, heeft een enorme historie. De stichter van het Koninkrijk Bijapur, Yusuf Adilshah, werd in 1433 geboren in Constantinopel (Istanbul). Zijn opvolgers bouwden prachtige moskeeën. Vele monumenten weerspiegelen de islamitische invloed, die ook vandaag de dag nog sterk voelbaar is.

Een van de mooiste bouwwerken van Bijapur is de door Mohammed Adil Shah gebouwde Gol Gumbaz Karnataka - India. De dom is vergelijkbaar met die van de St.Pieter in Rome. De dom is 50 meter hoog. Hij heeft een bijzondere galerij met een uitstekende akoestiek: een boodschap wordt er tien keer geëchood en kan iemand 38 meter verderop bereiken.

Mohammed Adil Shah liet deze tombe in twintig jaar tijd bouwen. Onder de koepel liggen naast de shah ook zijn twee vrouwen, zijn dochter en zijn kleinzoon begraven. Op het terrein van de Golgumbaz bevinden zich nog een moskee en een archeologisch museum.

Een andere bijzonder gebouw is de Jama Masjid in de Citadel. Deze moskee werd in 1558-80 gedurende de Bahmani Periode gebouwd. Het was de eerste grote moskee van Bijapur. Het oudste deel van de moskee wordt gevormd door de noordzijde. De nis, de Mehrab, is versierd met mooie bloemvaasmotieven en afbeeldingen van koepels en minaretten als ook Perzische teksten.

Ibrahim Rouza Karnataka - IndiaBuiten de stadsmuren ligt een andere bezienswaardigheid: de Ibrahim Rouza. Rouza betekent letterlijk tuin. De Ibrahim Rauza is een tombe met een moskee gelegen in een grote tuin. De proporties en de verhoudingen waarmee de minaretten zijn geplaatst zijn prachtig. Er wordt gezegd dat deze tombe een van de belangrijkste inspiraties is geweest voor de Taj Mahal in Agra. Het mausoleum, en met name de grote hal, is voorzien van indrukwekkend beeldhouwwerk. De Iraanse architect ligt zelf begraven in de tuin die omgeven wordt door een muur waarin zich enkele mooie poorten bevinden.

Coorg

Coorg is een bergachtige streek in de West-Ghats, vermaard vanwege haar schilderachtige koffieplantages, nevelige heuvels, bergbeken en mooie mensen die een strijdvaardige geest combineren met ingetogen manieren.

Winkelen

Karnataka is bekend door de zijden stoffen en gravures in sandelhout. Winkelen in Bangalore en Mysore, in het bijzonder op de markten die onder het toezicht van de overheid staan, is een plezierige bezigheid.

Keuken van Karnataka

De vegetarische gerechten van Karnataka worden op smaak gebracht met tamarinde en kokos en zijn sterk gekruid. In de kustgebieden serveert men heerlijke visspecialiteiten en in de Coorg houden de Kodavas zich aan een strikt niet-vegetarisch dieet.

Transport

Bangalore, Mysore en enkele andere steden bezitten een luchthaven, de andere plaatsen zijn bereikbaar per trein of over de weg.