Orissa


Kaart Orissa - IndiaOfficiele Website
orissa-tourism.com
Oppervlakte155.707 km²
Bevolking36.804.660
Aantal per km²236
HoofdstadBhubaneswar
Voornaamste talenOriya
Districten30

De staat Orissa, met een oppervlakte van 155.707 km², is vermaard vanwege haar tempels, haar natuurlijke schoonheid en de prachtige langgerekte kustlijn. De officiële taal is het Oriya, ofschoon er in het hele gebied verschillende dialecten voorkomen, met name bij de vele afzonderlijke stammen die in het binnenland leven. In de eeuwen direct na Lord Buddha was het gebied overwegend boeddhistisch, terwijl het later meer en meer overging naar het Jainisme, om tenslotte een herleving van het Hindoeïsme te zien te geven.

Bhubaneswar - IndiaBhubaneswar

De hoofdstad van Orissa, Bhubaneswar, is een stad vol van tempels. Vele daarvan zijn rond de Bindu Sarovar gelokaliseerd, een reservoir waarvan men zegt dat het is gevuld met water afkomstig uit alle heilige rivieren van India. Om enkele tempels van Bhubaneswar met name te noemen: de Lingaraj tempel (werd in 1144 gebouwd ter ere van Shiva), Vaital, Sisiresvara tempel, Utiareshvara tempel, Ananta-Vasudeva tempel, Parsuramesvara, Muteshwar en Raja Rani tempel, alle uitbundig versierd met sculpturen. Naast al dit moois zijn het Orissa State Museum, het Handicrafts Museum en het Tribal Museum zeker een bezoek waard.

Lautagiri, Udaigiri, Ratnagiri

Deze drie heuvels, op 90 km van Bhubaneswar, zijn de vestigingsplaats van een boeddhistisch kloostercomplex dat dateert uit de 7de eeuw.

strand puriPuri

Puri ligt 60 km van Bhubaneswar. Het is een van India’s grootste pelgrimsoorden en behoort tot de 4 dhams. Het meest bekend is de jagannath tempel, alwaar het Rath Yatra, het hoogtepunt van de verering, plaatsvindt tijdens een festival dat jaarlijks in juni en juli wordt gevierd. Puri heeft tevens een prachtig strand.

Konarak

Op 65 km van Bhubaneswar is de Sun tempel van Konarak, een van de artistieke wonderen van India. Gebouwd in de vorm van een strijdwagen, getrokken door zeven paarden, en uitbundig versierd met gebeeldhouwde scènes uit het leven; afbeeldingen van mensen, dieren en vogels.

Cuttack

19 km ten noorden van Bhubaneswar ligt Cuttack, de voormalige hoofdstad van Orissa. De belangrijkste attracties zijn de blauwe granieten ruïnes van het Barabati Maratha Fort en het Qaclam-l-Rasool, een ommuurde vesting met drie achttiende eeuwse moskees en een koepelvormig bouwwerk dat de voetstappen van de profeet Mohammed overdekt.

Chilika meerChilika lake

Met zo’n 75 km lengte en 23 km breedte is het Chilika India’s grootste zoutwatermeer. Naast overvloedige natuur vindt men hier een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder de Siberische kraanvogel, die het gebied aandoet tijdens zijn trekvlucht.

Stranden van Orissa

186 km ten zuiden van Bhubanes-war ligt Gopalpur-on-Sea, een schitterende strandplaats, waar het uitstekend zeilen en surfen is.

Meer noordoostelijk ligt Chandipur, ook een stille badplaats waar de zee zich bij eb zo’n 5 km terugtrekt en een rijk overzicht van het zeeleven biedt.

Winkelen

Orissa is bekend vanwege de verfijnde en beeldschone volkskunst. Veel gevraagde items zijn het zilveren filigrein uit Cutlack, patachitra beschilderde kleding, Pipli’s unieke applicatiewerk in levendige kleuren en spekstenen kopieën van de beelden van Konarak en Puri.

Keuken van Orissa

De bevolking van Orissa houdt van zowel vegetarisch als niet-vegetarisch eten. De lange kustlijn voorziet in allerhande zeevruchten. Vooral het grote aanbod van zoete gerechten waarin melkprodukten worden verwerkt is populair.

Transport

Bhubaneswar heeft vliegverbindingen met belangrijke Indiase steden die over de weg of met de trein weer toegang geven tot plaatsen als Konarak, Puri en Cuttack. De overige plaatsen zijn goed bereikbaar over de weg of met de trein.