Chhattisgarh


Officiele websitecgnet.in
Oppervlakte135.194 km²
Bevolking20.833.803
Aantal per km²154
HoofdstadRaipur
Voornaamste talenChhattisgarhi, Hindi
Districten16

chhattisgarh_indiaChhattisgarh, het oostelijk deel van het vroegere Madhya Pradesh, bestaat uit 16 districten en is een gebied dat nog zelden door toeristen wordt bezocht. Eén derde van de bevolking bestaat uit traditionele stammen zoals Gond, Baiga, Muria en Maria om maar enkele van de meer dan 40 te noemen. Deze kleurrijke bevolking is schuw en leeft nog traditioneel, ver weg van enige moderne invloed. Hun dorpen bestaan meestal uit twee parallelle rijen huizen. Deze huizen zijn gemaakt uit bamboe en leem, bedekt met een dak van gras of stro. Het gebied bestaat voor een groot deel uit dicht beboste wouden waar nog heel wat wild voorkomt, waaronder de helft van de totale populatie van de Bengaalse tijger. De bevolking leeft van landbouw en pro- ducten van het regenwoud. De Gond, die zichzelf Koytoria noemen, leven in bijna alle districten en zijn de grootste groep in de regio.

Chhattisgarh ligt in ‘het hart van India’. Deze provincie is rijkelijk bedeeld met oude monumenten, zeldzame dieren, prachtig bewerkte tempels, Boedhistische heiligdommen, paleizen, watervallen, grotten, rotsschilderingen en bergplateaus. Het overgrote deel van deze bezienswaardigheden is nog nauwelijks geëxploiteerd, en dit biedt dus de kans op stilte en puurheid, waar veel andere plekken tot drukke toeristische trekpleisters zijn verworden.

Een plaats als Bastar, met zijn unieke culturele en ecologische omgeving, zal hierom met een zucht van verlichting kunnen worden bezocht. In Chhattisgarh is 44 % van de oppervlakte bos, en deze gebieden bezitten dientengevolge één van de meest gevarieerde biodiversiteit van India.

Chhattisgarh bezit drie Nationale parken en elf reservaten, zoals daar zijn: Kanger Valley National Park, Barnawapara, Sitanadi, Udanti en Achanakmar Sanctuaries. De bedreigde wilde waterbuffel (Bubalis bubalis) en de zeldzame bergmyna (Graculis religiosa peninsularis) zijn het ‘provincie-dier’ en de ‘provincie-vogel’ van Chhattisgarh. De provincie tracht bovendien zoveel mogelijk de locale bevolking te betrekken bij het beschermen en instandhouden van de natuur.

Bijzondere natuurgebieden zijn (behalve de bovenstaande): Mainpat Surguja, Keshkal Valley (Kanker), Chaiturgath (Bilaspur), Bagicha (Jashpur), de Kutumbsar grotten, de Kailash grotten, de Tirathgarh waterval en de Chitrakoth waterval (Bastar). Hier kan gekampeerd worden en gewandeld; faciliteiten zijn aanwezig.

Chhattisgarh erkent en ontwikkelt zijn kleine, etnische dorpsgemeenschappen, zodat ook op dit gebied veel bijzonders bewaard is gebleven. Er zijn meerdere monumenten: Bhommdeo, Rajim, Sirpur, Tala, Malhar en Sheorinarayan behoren tot de mooisten. Er zijn bovendien festivals zoals Dusshera (in Bastar) en Madai (in Dantewada en Narainpur).

Tevens zijn er meerdere heilige Boedhistische plaatsen waar pelgrims naar toe reizen: Rajim, Champaranya, Dongargarh, Sheorinarayan, Girodhpuri, Dantewada en Ratanpur.