Maharashtra


Kaart Maharashtra - IndiaOfficiele Website
maharashtratourism.gov.in
Oppervlakte307.690 km²
Bevolking96.878.627
Aantal per km²315
HoofdstadMumbai
Voornaamste talenMarathi
Districten35

Zowel wat betreft de oppervlakte als het aantal inwoners van ruim 62 miljoen komt de deelstaat Maharashtra op de derde plaats. Men spreekt hier hoofdzakelijk het Marathi. De ligging is aan de westelijke zijde van het continent, met een lange smalle kuststrook van bijna 720 km, vervolgens de West Ghats die evenwijdig aan de kust lopen en voor de rest hoogvlakte.

Mumbay (Bombay)

bombay - india

De hoofdstad van Maharashtra, Bombay, is een unieke ervaring die men niet mag missen en nooit zal vergeten. Mumbai, zoals de stad in het Marathi heet, is afgeleid van Mumba Devi, een locale godheid. De Portugezen, die hier de Britten voorgingen, spraken liever van ‘Bom Baim’ oftewel de ‘goede baai’. Van oorsprong een verzameling van zeven moerassige eilandjes, is Bombay nu een verhaal van landaanwinning. Het totale eiland is nu 22 km lang en 3 km breed en met daarbinnen een opeenhoping van 9 miljoen mensen en de grootste concentratie van handel en industrie van India. Bombay heeft een duidelijk cosmopolitaans karakter en is een culturele mengelmoes waar parsis, hindoes, joden, mos-lems en christenen samenleven en allen dezelfde naam dragen van ‘bomhayite’.

NandiAls relatief jonge stad kent Bombay geen overblijfselen uit een ver verleden, maar wel schitterende voorbeelden van de koloniale architectuur, zoals de Gateway to India, de Afghan Memorial Church, Flora Fontain, St. Goorge’s Memorial Hospital, de Victoria Terminus en het Prince of Wales Museum. Een mooi gezicht ’s nachts is Marine Drive oftewel ‘the Queen’s Necklace’. Bombay, dat aan drie kanten wordt omsloten door de zee, bezit een aantal populaire stranden, zoals Chowpatty bij Bombay centrum en verderop gelegen Juhu, Versova, Madh Island, Marve, Manori en Gorai. Een tocht per motorboot van een uur, brengt de bezoeker naar het Elephanta eiland met zijn schitterende 7e en 8e eeuwse in de rotsen uitgehakte grottempels.

Ellora en Ajanta

Ellora grottenOp 400 km van Bombay ligt Aurangabad, uitgangspunt voor een bezoek aan Ellora (op 2.5 km afstand) en Ajanta (op 100 km afstand). In Ellora bevinden zich 34 in de rotsen uitgehakte tempels van drie religies: boeddhistisch, jainistisch en brahmaans hindoeïstisch. Het is een van de interessantste historische vindplaatsen van India, de harde rots werd letterlijk uitgehold om er grotten in te maken. Het vakmanschap dat hiervoor nodig was, stond op een uitzonderlijk hoog niveau. De 29 boeddhistische grotten van Ajunta bevatten niet alleen opmerkelijke sculpturen, maar ook goed bewaard gebleven wandschilderingen. In Aurangabad kan men een bezoek brengen aan Daulatabad Fort, een onneembare vesting op een heuveltop en aan ‘Bibi ka Maqbara’, een mausoleum van de gemalin van Aurangzeb.

Pune en de forten van Shivaji

pune - india

Pune, eens de hoofdstad van het Maratha rijk, ligt op 170 km van Bombay. Het Raja Kelkar Museum bezit een particuliere verzameling van traditionele ambachtelijke en kunstnijverheidsproducten, bijeengebracht door één persoon, Dinkar Kelkar. Ook belangwekkend is het Agha Khan paleis dat dienstdeed als gevangenis voor Mahatma Ghandhi en zijn vrouw Kasturba, die hier is overleden. Op korte afstand van Pune liggen de forten van Shivaji, een 17e eeuwse strijder wiens moedige en tactische strijd tegen de buitenlandse overheersing wordt herdacht en bezongen in ballades. Sin-hagad, Raigad,Toma, Purandhar en Shivneri zijn Maratha forten in dit gebied.

Hill resorts

Lonavala en het rustige Khandala liggen direct aan de route Bombay-Pune, zowel via de weg als per trein. Deze resorts, op 70 km afstand van Pune, zijn weldadig en mooi tijdens de moesson. Mahabeleshwar, op 100 km van Pune, is een hill station waar men kan genieten van wandelingen en mooie uitzichten.

Panchgani, op een afstand van 90 km, is van eenzelfde onbedorven schoonheid.

Matheran, 116 km vanaf Pune, is ook te bereiken vanuit Bombay, en ligt op een afstand van 94 km. Matheran is evenwel niet bereikbaar over de weg, auto’s zijn hier namelijk verboden. Ook hier kan men genieten van wandelingen en mooie uitzichten.

Shirdi

Een niet-religieus pelgrimsoord. Hier leefde en stierf ooit Sai Baba, de religieuze leermeester wiens wijsheid en miraculeuze krachten hem tot een heilige bij de bevolking maakte.

Winkelen

Bombay is het modecentrum van India en bezit een aantal winkels en boetieks van topklasse. Maar ook voor locale ambachtelijke producten kan men hier goed terecht, zoals juwelen, vooral die uit Kolha-pur, en ook voor lakwerk en papier maché. Verder zijn er de mooie Himroo shawls en de zijden en katoenen sari’s uit Paithan, Pune en Magpur. De chappals, leren slippers uit Kolhapur, zijn in heel India bekend.

Keuken van Maharashtra

De typische maaltijd in Maharashtra is vegetarisch, al worden in het kustgebied ook heerlijke visschotels bereid.

Zoals vaak het geval is in de regionale Indiase keuken, is het voedsel ook hier sterk gekruid. Dit laatste geldt met name ook voor de niet-vegetarische schotels uit Kolhapur, met kip en schapevlees, die sterk gekruid en populair zijn.

Transport

Bombay is de westelijke toegangspoort tot India en de vele internationale vluchten op de luchthaven Sahar zorgen voor verbindingen met het buitenland. Indian Airlines en Vayudoot verzorgen vanaf hier de verbindingen met veel grote en kleinere centra in heel India. Bombay heeft ook uitstekende aansluitingen per trein en over de weg en is een goed uitgangspunt voor een rondreis doorWest-India, Ook Pune en Aurangabad bezitten een luchthaven, terwijl de hill resorts bereikbaar zijn per trein of over de weg.