Indiase Keuken


Indiase ThaliIn de Indiase keuken wordt veel gebruikt gemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten en specerijen en verse kruiden die tot garam massala’s (aromatische mengsels) gemalen worden. De Garam Masala kan per streek en per gerecht verschillen. Curry’s, tandoori en die met rijst, of met vers brood gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten. Tevens maakt men veel gebruikt van peulvruchten en paneer (soort kaas) en er wordt gebakken in ghee (geklaarde boter) en olie.In heel veel restaurants kun je een thali bestellen. Dat is een complete maaltijd op een aluminium of stalen bord (thali) met verschillende kommetjes. Hierin wordt apart de rijst, groenten, pickles en yoghurt geserveerd. Een thali wordt in het zuiden soms op een bananenblad geserveerd.

De verschillende godsdiensten in India (waarvan de belangrijkste het hindoeïsme en de islam zijn) hebben een grote invloed op de Indiase keuken. De (rundvee) koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De islamieten zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Aangezien veel hindoes helemaal geen vlees eten zijn verreweg de meeste Indiase gerechten vegetarisch. Traditioneel eet men in India met de rechterhand. De linkerhand raakt het eten nooit aan en wordt als onrein beschouwd.

De traditionele Indiase maaltijd

in de regel bestaat een Indiase maaltijd uit allerlei aparte gerechten, die tegelijk op tafel verschijnen. De eters nemen hiervan veel of weinig naar wens en in volgorde van eigen voorkeur. Er is meestal een vlees- of visschotel of beide, afhankelijk van de welstand van de familie of de gelegenheid, plus allerlei aparte groenteschotels, een of ander soort brood of rijst, yoghurt, een salade en een keur aan chutneys en tafelzuren. in geval van een vegetarische maaltijd bereidt men meer groenteschotels – vooral met linzen en/of andere peulvruchten – en er komt altijd yoghurt aan te pas. Al verschillen kookstijlen, technieken en ingrediënten duidelijk per streek of religie, toch kan men stellen dat Indiase maaltijden altijd evenwichtig zijn in termen van kleur, smaak en bovenal substantie. Als bijvoorbeeld vlees of vis in een ‘natte’ saus wordt gekookt, zorgt de kok voor minstens één ‘droge’ groenteschotel als contrast. Deze vanzelfsprekende regel is makkelijk toe te passen wanneer je thuis zelf Indiaas gaat koken.

Chai

India ChaiIndia’s nationale drank is thee,beter bekend als ”chai”. Het drinken van Chai is in India een dagelijks ritueel. Het hoort er bij het leven.

Chai is een mix van thee, specerijen, water, melk en suiker. In veel dorpen en steden kun je ”chai” op straat kopen. Je drinkt het dan in kleine rode kleikommetjes, waarvan je de gebruikte exemplaren bij duizenden op straat terug kunt vinden.

Gerelateerd

Recept chai
Recepten curry’s
Indiase Ingrediënten
Recept samosa’s
Recepten dhal
Recept pakora’s
Recept raita
Recepten soepen