Assam


map_assamOfficiele websiteassamtourism.org
Oppervlakte78.438 km²
Bevolking26.655.528
Aantal per km²340
HoofdstadDispur
Voornaamste talenAssamees, Bengaals
Districten23

Assam is een staat in het noordoosten van India. Deze deelstaat heeft ruim 26 miljoen inwoners. Het is een weelderig groene en vruchtbare staat, met enkele van India’s beste theeplantages. De kleine plaats Dispur, onderdeel van de gemeente Guwahati, fungeert als hoofdstad. Guwahati is ook de grootste stad van Assam.

Guwahati

De staat wordt voor een groot deel ingenomen door de vallei van de kilometers brede Brahmaputra en zijn vele zijrivieren, omgeven door steile dichtbegroeide heuvels. De hoofdstad van Assam, Guwahati ontleent haar importantie aan haar ligging, aan de oever van de Brahmaputra. Guwahati heeft een State museum dat zeldzame sculpturen van oude regionale dynastieën tentoonstelt. In en om Guwahati bevinden zich verschillende tempels.

Kaziranga wildlife sanctuary

Op de zuidelijke oever van de Brahmaputra, 223 km noordoostelijk van Guwahati, ligt het belangrijkste reservaat, voor India’s eenhoornige neushoorn. Bezoekers aan het nationale park kunnen deze en andere zeldzame diersoorten gadeslaan vanaf de rug van een olifant.

Manas wildlife sanctuary

assam_thee

Meer noordwestelijk, 176 km van Guwahati, ligt Manas Sanctuary.De zeer dichtbegroeide bossen zijn het woongebied van de eenhoornige neushoorn, tijger, gaur, pigmy en de zeldzame gouden langur. Manas is tevens een uitstekend oord voor de hengelsporter.

Assam thee

De zwarte thee Assam komt uit de staat Assam in India en wordt sinds 1838 ook buiten India gedronken. De eerste kwart eeuw kon deze thee nog niet concurreren met Japanse en Chinese theeën die al sinds de 17e eeuw in Europa gedronken werden. Ongeveer de helft van de totale thee-oogst uit India is Assam. Daarmee is het populairder dan de twee andere belangrijkste Indiase theeën, Darjeeling en Nilgiri.

Gerelateerd

Recept voor Indiase thee

Deelstaten van India