Pondicherry


Kaart Pondicherry - IndiaOfficiele websitePondicherry.nic.in
Oppervlakte492 km²
Bevolking973,829
Aantal per km²1980
HoofdstadPondicherry
Voornaamste talenTamil, French
Districten4

De Indiase stad Pondicherry is de hoofdstad van het gelijknamige unieterritorium Pondicherry en werd door de Fransen gesticht in 1676. Het ligt in het (gelijknamige) district Pondicherry aan de Indiase oostkust, ongeveer 135 kilometer ten zuiden van Madras. De stad heeft 220.749 inwoners. De federaleTerritory of Pondicherry heeft een oppervlakte van 494 km² en een bevolking van slechts 604.471.

De stad Pondicherry ligt aan de kust ten zuiden van Madras, was Frans van 1674 tot 1954 en werd in dat laatste jaar deel van het onafhankelijke India.

Als grote Franse handelspost kende de stad eerst een periode van welvaart, maar later raakte het verwikkeld in de Frans-Britse schermutselingen en ging een aantal malen in andere handen over. Tegenwoordig is het een provinciestad met een uitgesproken Frans karakter; men spreekt hier zowel Frans als Tamil.

Auroville

Op geringe afstand ligt de nieuwe stad Auroville, gebouwd door de volgelingen van de 20e-eeuwse wijsgeer Sri Aurobindo, wiens Ashram een grote aantrekkingskracht heeft.

aurovilleAuroville is een experimentele stad De planning is dat Auroville ooit 50.000 inwoners zal tellen, van over de hele wereld. De stad is gelegen op een laag plateau aan de zuid-oost kust van India, enkele kilometers ten noorden van Pondicherry.Zowel in de stof als in de geest wordt hier baanbrekend werk gedaan.

Winkelen Pondicherry

In de Ashram van Aurobindo maakt en verkoopt men keramiek, ambachtelijke produkten, parfums en handgemaakt papier. In de stad zijn ook leuk speelgoed van papier-maché, kleurige beddespreien en kleden te koop.

Transport Pondicherry

Tussen Madras en het 162 km zuidelijker gelegen Pondicherry bestaat een luchtverbinding. Ook per trein en over de weg is hel uitstekend bereikbaar vanuit Madras en andere steden.