Punjab


Kaart Punjab - IndiaOfficiele websitepunjabgovt.nic.in
Oppervlakte50.362 km²
Bevolking24.358.999
Aantal per km²484
HoofdstadChandigarh
Voornaamste talenPunjabi, Engels
Districten20

Punjab is een staat van India en is gelegen in het noordwesten, tegen de Pakistaanse grens, ter hoogte van de stad Lahore, de hoofdstad van de gelijknamige Pakistaanse provincie Punjab.

De hoofdstad van de Punjab is Chandigarh. Deze hoofdstad ligt echter niet in de staat Punjab, maar in het territorium Chandigarh. De reden hiervoor is dat de stad ook de hoofdstad is van de zuidelijk gelegen staat Haryana. De Punjab heeft 24.358.999 inwoners.

sikhPunjab, het land van vijf rivieren en geïntegreerde culturele geschiedenis, is een ware vondst voor de toerist. Dit land van wijze mannen (de goeroes) is niet alleen trots op zijn zeer oude monumenten, maar is ook vol van (andere) historische bijzonderheden. Het is geen geheim dat iedereen die naar deze streek van gele velden en blauwe bergen komt – zeer romantisch en schilderachtig – als vanzelf de essentie van dit alles in zich opneemt.

Er is hier bepaald geen gebrek aan fantastische paleizen, want Punjab was de zetel van de koningen; zoals de indrukwekkende Quila Mubarak zal bewijzen. Er zijn hier vele musea en belangwekkende religieuze plaatsen, zoals bijvoorbeeld de Gouden tempel, die geest en ziel zal verbazen en verrukken.

Als je op zoek bent naar dieren, dan zijn er hier meerdere reservaten, die door grote groepen trekvogels worden bezocht.

Amritsar

Gouden Tempel AmritsarAmritsar in de staat Punjab, vlakbij de grens met Pakistan, is het religieuze centrum en belangrijkste pelgrimsoord van de Sikhs. Het belangrijkste monument is het eeuwenoude complex van de Hari Mandir of Gouden Tempel. Elke Sikh moet minstens eenmaal in zijn leven de heilige Gouden Tempel hebben bezocht. Nadat de tempel tijdens bloedige onlusten in 1984 geheel werd verwoest, is de restauratie van dit heiligdom in 2002 voltooid. Deze tempel van goud is hét pronkstuk van de Punjab. ’s Avonds wordt de tempel verlicht door tienduizenden lampjes en fakkels. Amritsar is vanouds beroemd om de vervaardiging van fijn handwerk (tapijten, goud- en zilverbrokaat, zijden stoffen) en ivoor snijwerk.