Reisdocumenten


Reisdocumenten

Visum IndiaAlle buitenlandse toeristen die naar India reizen moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort en visum.
Iedereen die naar India reist, moet in het bezit zijn van een geldig paspoort en visum. Per 1 november 2007 kunnen bezoekers aan India niet meer naar de Indiase ambassade om hun toeristen- of zakenvisum te regelen. Vanaf
die datum neemt Indian Visa Service deze taak over van de ambassade. Het toeristenvisum voor India kost 65 euro en is te verkrijgen bij het Indian Visa Services in Den Haag of Amsterdam. Hiervoor heeft u een volledig ingevuld aanvraagformulier nodig, twee pasfoto’s en een paspoort dat bij vertrek uit India nog tenminste zes maanden geldig is. Uw paspoort dient minimaal een lege pagina te hebben. Een toeristenvisum is 6 maanden geldig vanaf de dag van afgifte.

Voor uitgebreide informatie zie de website van de Indiase ambassade of neem contact op met de ambassade in Den Haag via 070-3469771.

Mensen die met enige regelmaat naar India reizen kunnen een visum aanvragen met een langere geldigheidsduur. Een verblijf van langer dan een half jaar dient men echter te laten registreren bij de Foreigners Regional Registration Office (FRRO) of bij de lokale politie.

Reisbeperkingen en beschermde gebieden

Voor de volgende gebieden golden tot voor kort nog reisbeperkingen. Deze zijn nu opgeheven en buitenlandse toeristen hebben voor een bezoek geen speciale toestemming nodig: Darjeeling (West Bengalen), geheel Assam, Meghalaya en Tripura.

Voor de volgende gebieden gelden nog steeds beperkingen en is wel toestemming va de autoriteiten vereist: Arunachal Pradesh, de Andamanen en Nicobaren, de Lakadiven (Lakshadweep), Nagaland, Manipur, Mizoram, Sikkim en delen van Himachal Pradesh en Jammu en Kashmir. Inreisvergunningen voor deze gebieden zijn te verkrijgbaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Home Affairs) in New Delhi, bij de ambassades in het buitenland, de Foreigners Regional Registration Offices (FRRO) in India, bij de Resi-dence Commissioners van de deelstaten in Delhi en de Home Commissioners in de hoofdsteden ter plaatse. Aanvragen voor de gebieden met restricties dienen tenminste zes weken van te voren te worden ingediend.

Voor de eilandengroep van de Andamanen en Nicobaren kan men ook een vergunning krijgen bij de douane in Madras, Calcutta en Port Blair en ter plaatse. Ook voor Sikkim kan men ter plaatse een vergunning krijgen.