Himachal Pradesh


Kaart Himachal Pradesh - IndiaOfficiele websitehimachal.nic.in
Oppervlakte55.780 km²
Bevolking6.077.248
Aantal per km²109
HoofdstadShimla
Voornaamste talenHindi, Pahari
Districten12

Himachal Pradesh is een bergprovincie in het noorden van India. Naast de gletsjers en pieken van het Himalayagebergte vind je hier prachtige meren, oude heiligdommen en een boeiende mix van culturen, talen en tradities. Himachal Pradesh beslaat de overgangszone van de vlakten naar de Himalaya. De prettige temperatuur in de zomer maakt het tot een geliefde vakantiebestemming. De Kullu vallei, met de sneeuwtoppen van de Himalaya op de achtergrond en de sprankelende Beas rivier, heeft een goed ontwikkelde toeristenindustrie, en is te beschouwen als de ruggengraat van de provincie. De ruige hooggebergtegebieden Lahaul, Spiti en Kinnaur lijken erg op dat van Ladakh (in Jammu en Kashmir). Het Tibetaanse Boedhisme was hier oorspronkelijk van grote invloed en er zijn nog enkele spectaculaire gompa’s (kloosters) te vinden. Klimatologisch is de provincie in twee delen te scheiden – het zuiden, dat zo heet is als de vlakten, en het noorden, waar de zomers een groot verschil hebben tussen dag- en nachttemperatuur. De sneeuwtoppen, de ruige hellingen en de wijde valleien maken dit landschap tot een avontuur.

Shimla

Shimla is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Himachal Pradesh. Shimla had in de koloniale tijd de rol van zomerhoofdstad van Brits-Indië. De stad ligt in de zuidelijke uitlopers van het Himalayagebergte, de Siwaliks. Het is, op een hoogte van 2130 meter,een populaire toeristische bestemming voor zowel Indiase als buitenlandse toeristen.

Kufri is een kleine bergpost ligt zo’n 16 km vanaf Shimla, op een hoogte van 2622 meter. Het is reeds lang bekend om zijn ski-hellingen en zijn uitzichten. Je kunt hier door dichte cederbossen de Mahasu piek oplopen, je kunt de kleine dierentuin bezoeken of je kunt naar Chail rijden.

Dharamsala

De Dharamsala is een slaperig stadje dat in de voetheuvels van de Himalaya ligt. Het ligt op 1250 meter hoogte, bezit dichte spar- en cederbossen, vele rivieren, gezonde koele lucht en een spectaculaire omgeving. De reis er naartoe gaat door een groen landschap met (naald)bomen, rijstveldjes en theeplantages. In Dharamsala heeft de Dalai Lama zijn regeringszetel; het plaatsje ademt een Tibetaanse sfeer uit zijn met tempels, kloosters en in het rood geklede monniken.

Toen de Dali Lama Tibet ontvluchtte, werd Dharamsala aangeboden door premier Indiase Premier als locatie voor de regering in ballingschap. Sindsdien wonen er vele duizenden Tibetaanse vluchtelingen, voornamelijk in Boven Dharamsala of McLeod Ganj waar vele tempels en scholen zijn gebouwd. De stad wordt daarom in de volksmond “Klein Lhasa” genoemd.

In de groene omgeving van Dharamsala valt veel te ontdekken. De bossen en velden tegen de hier snel oprijzende Himalaya vormen een heerlijk wandelgebied. Niet ver van de Dharamsala vandaan zijn de waterval van Bhagsunath, Machhrial en Tatwani.

Kulu & Manall

Gelegen aan de oevers van de Beas rivier is één van de mooiste plekken van de Himalaya: de Kulu vallei. Kulu, bekend als ‘de vallei van de goden’, is beroemd om zijn appelboomgaarden, zijn met pijnbomen begroeide hellingen, zijn sappige weiden, houten tempels, volksmuziek en dans. In de buurt zijn de Vaishno Devi tempel en de Manikarna zwavelbronnen, bekend om zijn helende krachten. Op vele plaatsen wordt helaas gejaagd.

Dalhousie

Dalhousie is een bergpost uitgespreid over een breed gebied. Deze bergpost is gesticht door lord Dalhouse als een sanatorium; en dus naar hem genoemd. Het is gelegen op de ver afgelegen hellingen van het Dhauladhar gebied in de Himalaya, en is verspreid over vijf bergen – kathlog, portreyn, Moti Tibba (voormalig bekend als Tehra), Bakrota en Balun. Er zijn hier enkele geweldige wandelroutes. Dalhousie is een uitstekende plek om wollen sjaals en Tibetaanse kleden te kopen. Het is bovendien de doorgang naar Chamba, de vallei van melk, honing, bronnen en rivieren.

Manali

Manali is een hillstation op een hoogte van 2050 meter, ligt langs de oevers van de Beas rivier. Het is een populaire plek voor huwelijksreizen en backpackers. Volgens de Hindoes is Manali de plek waar Manu, de Noach van het Hindoeïsme, strandde na de zondvloed waarin de rest van de wereld was vergaan. Manali betekent woonplek van Manu.

Manali heeft een aantal interessante Hindoe- en Tibetaans-Boeddhistischetempels en de mogelijkheid tot bergwandelen in de omgeving tevens zijn er hete bronnen. Van Manali uit zijn makkelijk trips en treks te regelen,bijvoorbeeld een aantal dagen per jeep naar de Spiti vallei. Of vervoer voor de bus naar Leh in Ladakh.

De bekendste tempel van Manali is de Dhungritempel, gewijd aan de godin Hadimba. De tempel werd gebouwd in 1533 en bestaat uit een vier trappen hoge houten pagode. De tempel ligt een kilometer buiten Manali in het bos. In mei wordt er een festival gehouden.

Manali heeft de hoogste concentratie Tibetaanse vluchtelingen in de hele Kulluvallei en heeft daardoor een aantal nieuwe gompa’s (kloosters) en tempels. De grootste gompa is Gadhan Thekchokling, gebouwd in 1969. Op de buitenmuur valt een lijst te lezen met slachtoffers van de Chinese bezetting van Tibet tussen 1987 en 1989. De gompa wordt in stand gehouden door almen van de bevolking en de verkoop van wollen tapijten.

Het oude gedeelte (Old Manali) is te bereiken over een brug en is een stuk rustiger dan de nieuwe stad. Er is een tempel gewijd aan Manu, een aantal oude houten herbergen en de ruïne van een fort.

Indiase toeristen maken vanuit Manali uitstapjes naar de Rohtangpas en terug, om het fenomeen sneeuw te bekijken. Ook in de zomer ligt er op de pas vaak sneeuw.

Kasauli

Deze bergpost, op een hoogte van 1927 meter, bestaat uit een wonderlijke kleine stad die in vroeger tijden lijkt te zijn blijven hangen. De Britten hebben Kasauli ontwikkelt tot een kampements-sanatorium, twintig jaar nadat ze waren neergestreken in Shimla. Het koloniale uiterlijk wordt nog versterkt door de met keien bestrate wegen, de kleine winkels, de huizen met spitsen en de nette tuintjes. Kasauli is één van de stilste bergstadjes in India.

Rohtang pas

Aan het einde van de Kulu vallei, 32 km vanaf Manali, ligt de beroemde Rohtang pas (3978 meter hoog), vanwaar men één van de allerspectaculairste uitzichten heeft op de grimmige Himalaya. Eeuwenlang is de Rohtang pas gebruikt als een toegangspoort tot handelsrouten naar Lahaul, Ladakh en centraal Azië.

Transport

Het bergachtige karakter van Himachal Pradesh is altijd een belangrijk obstakel geweest bij de aanleg van infrastructuur. Veel hoger gelegen wegen zijn in de winter afgesloten vanwege sneeuwval. In de moessontijd vindt elk jaar aanzienlijke schade plaats aan het wegdek. Er wordt veel gedaan aan het aanleggen van nieuwe verbindingen. Zo wordt gebouwd (2006) aan een weg van Lahaul naar Kasjmir en staat een tunnel gepland onder de Rohtangpas tussen Kullu en Lahaul.

Hoewel de belangrijkste vorm van transport over de weg is, heeft Himachal Pradesh ook drie vliegvelden en twee smalspoorverbindingen. Vliegvelden zijn er bij Shimla (Jubbarhatti), Kangra (Gaggal) en Kullu (Bhuntar). Deze vliegvelden hebben korte landingsbanen en alleen kleine vliegtuigen kunnen er landen.