Rajasthan


Kaart Rajasthan - IndiaOfficiele Website
rajasthan.gov.in
Oppervlakte342.236 km²
Bevolking56.507.188
Aantal per km²160
HoofdstadJaipur
Voornaamste talenRajasthani, Hindi
Districten32

Rajasthan, het vroegere Rajputhana. Het land van de onverschrokkenen en de beschaafden. Mensen die oorlog tot hun levenstijl hebben gemaakt en fenomenale legendes vol romanistiek en heldendom. Er hangt een sluier van magie over Rajasthan. Niet te vergelijken met waar dan ook ter wereld. Rajasthan is adembenemend mooi, indrukwekkend en fascinerend. Deze staat is overladen met eeuwenoude geschiedenis, kunst en cultuur. Rajasthan- waar de sfeer en het ritme zo overweldigend zijn dat het zelfs de meest doorgewinterde reiziger sprakeloos maakt. Het wordt met recht een openluchtmuseum genoemd, waarin de relikwieën uit het verleden goed bewaard zijn gebleven voor bezoekers van nu.

Udaipur Rajasthan - IndiaDit gebied heeft elk type reiziger wat te bieden: actieve vakanties vol acties ( er zijn voldoende plaatsen voor outdoor activiteiten), u kunt hier wandelen of een paarden – of kamelensafari maken door de woestijn en langs de Chivalrous, het oudste gebergte in India. Maar u kunt ook vakantie vieren in stijl en leven als een Maharadja, of uw dagen doorbrengen in de prachtige, rustige, vredige hotels in verschillende historische stadjes. Flora en fauna liefhebbers kunnen zich tegoed doen in de verschillende wildreservaten en hier tijgers en vele andere diersoorten spotten.

Een aantal reisorganisaties organiseren dan ook groepsreizen naar dit gebied. Doorgaans kom je dan langs alle leuke steden zoals de hoofdstad Jaipur, de hippiestad Pushkar, Udaipur en het heilige Agra (Taj Mahal tempel). Wil je zelfstandig rondreizen door India dan is Rajasthan ook de meest ontwikkelde bestemming om dit te doen. Op vele plaatsen kom je backpackers tegen en kan je hotel en hostels boeken.

Palace of the wind Jaipur Rajasthan - India

Hoofdstad

De hoofdstad van Rajastna is Jaipur, de Roze Stad. Groente- en fruitmarkten, roze bouwwerken, forten, sieradenwinkels, kamelen, ossenkarren…. Deze bruisende, drukke metropool ligt in een droog meer omgeven door dorre heuvels met forten en dikke stadsmuren. De inwoners spreken Rajasthaans en Hindi, maar met Engels kunt u een heel eind komen.

Geschiedenis van Rajasthan

Archeologisch en historisch bewijsmateriaal laat zien Rajasthan voor de afgelopen 100.000 jaar continue bewoond is. Tussen de 7e en de 11e eeuw ontstonden hier vele dynastieën. De macht van de Rajputs bereikte in het begin van de 16e eeuw zijn top. Keizer Akbar bracht de Rajput staten onder in zijn Mughal rijk aan het begin van de 19e eeuw toen hij samenwerkte met de Mahthas. Later was het de beurt voor de Britten om hun macht over Rajasthan uit te oefenen. Het werd al snel een centrum voor Indiaas nationalisme. Toen in 1950 de nieuwe grondwet in werking trad, droegen de Rajput prinsen hun macht over aan de Indiase Unie.

Inwoners van Rajasthan

Inwoner Rajasthan - India In Rajasthan schuilt in elke man grandeur. Het zijn dan ook de zonen van de koningen. Rajasthan is een droog en dor gebied met een kokend hete zomer. Als verzet tegen het dorre landschap kleden de inwoners van Rajasthan zich felgekleurd en schilderen ze felle murals op hun kleurloze van huizen met muren van modder en klei. Voor de inwoners van Rajasthan is het leven een groot carnaval! Dit gebied kent vele verhalen over desperate helden die de dood verkozen boven de schande. Vandaag de dag komt de familie-eer bij Rajputs nog steeds op de eerste plaats.

Cultuur Rajasthan

Rajasthan heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Indiase kunst: er is een rijke literaire traditie, vooral wat betreft dichtkunst. Chand Bardai’s gedicht over Prithvi Raj Raso of ‘Chand Raisa’, het vroegste manuscript daterend uit de 12de eeuw, kan niet ongenoemd blijven. Een populaire vorm van vermaak is ‘khyal’, een dansdrama samengesteld als gedicht met opgetogen, historische en romantische thema’s. De typische volksdans is Ghoomar die tijdens feestelijke bijeenkomsten alleen door vrouwen wordt gedanst. De geer dans (uitgevoerd door zowel mannen en vrouwen), de panihari (een elegante dans voor vrouwen en de ‘kacchi ghori’ (waarbij mannen speelgoedpaarden berijden) zijn ook populair.

Nijverheid

Saris IndiaRajasthan en dan vooral Jaipur is een van de beste centra in de regio voor prachtige printen, vooral op katoen. Daarnaast is het India’s grootste centrum voor edelstenen en stenen. Ook vindt u veel tie-and-die stoffen, sari’s, Sanganeer prints, brokaat, marmeren beelden, ivoren snijwerk, sieraden met edelstenen, geëmailleerd werk…..u kunt in Rajasthan eindeloos winkelen.

Klimaat Rajasthan

Rajasthan kent een wijd scala aan klimaten, variërend van extreme periodes zonder regen tot een vochtig klimaat. Met uitzondering van de heuvels is de hitte in de zomer overal voelbaar. Gedurende de dag rijzen de temperaturen op veel plaatsen tot een maximum van 43 graden. In de winter ligt de temperatuur tussen de 20- en 24 graden. In dit gebied met een regenval van gemiddeld 10 centimeter per jaar waaien hete stoffige winden, vooral in woestijngebieden. Het zuidwesten is vochtiger, deels door de moessonwinden in de zomer vanaf de Arabische Zee en de Bengaalse Kust.

Jaipur en omgeving

Jaipur - India

Jaipur, de levendige hoofdstad van Rajasthan met al zijn kleurenpracht en praal wordt ook wel Pink City genoemd. Deze naam dank het aan het feit dat het oude centrum is opgebouwd uit roze zandsteen. In het centrum liggen het koninklijk paleis, het paleis der winden (Hawa Mahal) en de Jantar Mantar, het observatorium.

Net buiten de stad vind je nog Nahargarh fort, ook wel tijger fort genoemd, de koningsgraven, en de Jal Mahal, het waterpaleis. Ongeveer 11 kilometer buiten Jaipur is Amber Fort gelegen, de oude hoofdstad van Jaipur. Het fort is een subliem voorbeeld van Rajput architectuur gelegen op een heuvel aan de voet van een meer, alles bij elkaar een prachtig plaatje. Per taxi of motorriksja is de beste manier om je te laten vervoeren binnen en buiten Jaipur.

Jodhpur

De stad Jodhpur wordt gedomineerd door een reusachtig fort, het Mehrangarh Fort. Daarnaast is het zeer zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de oude stad met de vele tempels, paleizen en de markt met de authentieke klokketoren en het maid Bhawan Paleis en museum. Jodhpur is gelegen aan de rand van de Thar woestijn en is in het moderne India een echte handelsstad.

woestijn bij jaisalmerJaisalmer

Niets in India is te vergelijken met Jaisalmer, Jodhpur heeft weliswaar een van India’s meest spectaculaire forten maar dit ver in de afgelegen woestijn gelegen fort van Jaisalmar is een sprookje op zich. Als een soort Fata Morgana rijst de stad op in de woestijn. Slenterend door de smalle straatjes van het fort en over de stadswallen voel je je één met het sprookje uit duizend -en- één -nacht, terug in de tijd, het land van de maharadja’s en rajputs. Deze inspirerende, romantische en opwindende stad wordt ook wel met eer de gouden stad genoemd vanwege de honingkleurige gebouwen en de zon die er stralend boven staat. Het is niet moeilijk om je weg te vinden in Jaisalmer, te voet kun je alles bereiken.

udaipur - indiaUdaipur

Één van de meest romantische steden van Rajasthan is Udaipur, adembenemende bergtoppen, het pichola meer, sprookjesachtige paleizen, een klein Venetië wordt deze stad ook wel genoemd. Deze middeleeuwse stad met ontelbare straatjes, kleurrijke markten, tempels en paleizen mag je zeker niet missen! Wat dacht je van chique dineren in het sprookjesachtige Lake Palace Hotel gelegen in het Pichola meer en bediend worden door Punjab?
Ook de omgeving is de moeite waard, huur een fiets of motorriksja en ga de omgeving verkennen, de dorpjes met oude ambachten, zoals weverijen, tegelmakerijen, dans en zang.

Pushkar

Pushkar is een vriendelijk, sereen en betoverend klein stadje waar mensen voornamelijk komen om weer bij te tanken na de drukte en hectiek van de rest van India. Pushkar gelegen aan het Pushkar meer straalt rust uit en dat voel je! Een moment om de ervaringen en indrukken van je India reis op je te laten inwerken en genieten van een goede maaltijd. Je kunt diverse wandelingen maken in de omgeving, genieten van de kleine tempels en trappen rondom het meer. Pushkar is vooral bekend om zijn Kamelenmarkt en festival. Elk jaar rond November komen er 200.000 handelaren met ongeveer 50.000 kamelen en andere kuddedieren om te handelen dit alles omgeven door dans, muziek, shows, parades wedstrijden en spirituele activiteiten. Één van India`s grootste festivals waar van heinde een verre mensen op af komen.