Arunachal Pradesh


Officiele websitearunachalpradesh.nic.in
Oppervlakte83.743 km²
Bevolking1.097.968
Aantal per km²13
HoofdstadItanagar
Voornaamste talenMalayalam
Districten16

Arunachal Pradesh is de dunbevolkste en meest afgelegen Himalayastaat van India. Deze amper bezochte deelstaat van India is het overgangsgebied van de Himalaya tot de vlaktes van de Brahmaputra. In het noorden grenst het aan Tibet en in het westen aan het koninkrijk Bhutan. Er wonen hier wel 115 verschillende stammen, die in vele opzichten hun oorspronkelijke levenswijze hebben behouden. De Monpa’s vormen veruit de grootste en meest bekende groep in de Tawangvallei. Ze behoren tot de Tibetaans boeddhistische Gelukpa orde en het Tawang klooster is voor hen het religieuze middelpunt. Veel met uitsterven bedreigde diersoorten leven in dit gedeelte van India. Om de bevolking en deze diersoorten te beschermen is Arunachal Pradesh slechts beperkt toegankelijk.

Tawang KloosterIn de heuvels wonen de vele stammen als de Nishi, de Apatani, de Hill Miri, de Tagin, de Idu etc etc. De cultuur van deze stammen wijkt sterk af van de rest van India. De rituelen zijn erg gericht op het leven in de natuur. Ze leven van eenvoudige landbouw of jacht. De stammen zijn ooit hierheen gemigreerd vanuit uiteenlopende gebieden als Mongolie, China, Tibet, Burma, Laos, Thailand en Cambodja. Sommige antropologen zien zelfs verwantschap tussen de Naga’s en de stammen van Papua Nieuw Guinea en Melanesie.
In het noordwesten van Arunachal Pradesh, in het grensgebied met Bhutan en Tibet, wonen Tibetaanse volkeren. Het landschap doet sterk aan dat van Bhutan denken en je vindt er veel Tibetaanse kloosters, waaronder het Tawang klooster, het grootste boeddhistische klooster van India.

De grootste bezienswaardigheid van deze staat is haar veelzijdige flora en fauna in een omgeving die een combinatie is van glaciaal gebied, alpine weiden en subtropische regenwouden. Toeristische trekpleisters zijn onder andere Bomdila, Tawang en het Boeddhistische klooster, het grootste in India. Itanagar, de hoofdstad van Arunachal Pradesh staat bekend om zijn opgravingen van ruïnes van het historische Ita fort en de Gyaker Sinyi of het Ganga meer. Malinithan en Bhismaknagar zijn twee belangrijke archeologische gebieden en Parashuram Kund is een bekend pelgrimsoord. In het Namdapha Wildreservaat in het Changlang district leeft de zeldzame Hoolock gibbon.