Monumenten


Indiase Monumentenerelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat door velen wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Het gaat hier om monumenten, gebouwencomplexen en landschappen, waarvan het van groot belang wordt geacht om ze te behouden. Vandaar dat de commissie voor het Werelderfgoed UNESCO is opgericht. In veel landen zijn deze erfgoederen te bezichtigen en niet te missen hoogtepunten tijdens je vakantie. De pyramides van Egypte, Angkor What in Cambodja ,Machu Pichu in Peru en de Taj Mahal zijn enkele voorbeelden die je gezien moet hebben.

In India is een overschat aan prachtige monumenten te vinden. Vele daarvan staan op de Werelderfgoedlijst. Op deze manier beschermt UNESCO deze monumenten die van bijzondere waarde voor de mensheid zijn. Hieronder vindt je een lijst van Wereld Erfgoeden en andere belangrijke monumenten in India

Ajanta Grotten

Ajanta is een dorp in de vroegere heerschappij van Nizam van Haiderabad in India en ligt nu in de Indhadree heuvels in de staat Maharashtra.

Een gemeenschap van Boeddhistische monniken begon met het uithakken van chaitiyas (tempels) en viharas (kloosters). Dit werd gedaan in twee golven, de vroege grotten vanaf 300 v.Chr., de late grotten tussen 250 en 650 n. Chr.. tijdens de regering van de Vakataka en Chalukya dynastieën. Met name de latere grotten tonen de grote dagen van artistieke activiteit te Ajanta. De monniken werden ondersteund door schilders, beeldhouwers en timmerlieden. De schilderingen illustreren de verschillende gebeurtenissen uit het leven van prins Gautama Boeddha, de stichter van het boeddhisme en zijn gebaseerd op de Jataka-vertellingen (verhalen over de vorige levens van de Boeddha).

Sinds 1983 staan de Ajanta-grotten op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Al vanaf 1951 zijn de grotten een nationaal monument van India.

Taj Mahal AgraTaj Mahal

De Taj Mahal is een 17e eeuws bouwwerk in de Noord-Indiase stad Agra (Uttar Pradesh). Het is een mausoleum dat tussen 1631 en 1648 tot stand kwam in opdracht van de Indiase grootmogol Shah Jahan, als grafmonument voor zijn hoofdechtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed overleed. Later werd ook zijn eigen lichaam erin bijgezet.

De Taj Mahal is het juweel van de Islamitische kunst in India. Dit is een van de meest bewonderenswaardige erfgoeden in de wereld.

Ellora Grotten

Op 30 km van Aurangabad liggen (in chronologische volgorde) de prachtige boeddhistische, hindoeïstische en jaïnistische grotten van Ellora, daterend uit 600 tot 1.000 na Chr. De 34 tempelgrotten uit de jaren 600 tot 1000, zijn uit een ongeveer 2 km lange rotswand gehouwen in de staat Maharashtra en omvatten zeer fraaie kloosters, beelden, schrijnen en bas-reliëfs. Het vakmanschap dat nodig was om dit alles uit te hakken stond op een hoog artistiek niveau. De hindoeïstische grotten onderscheiden zich van de boeddhistische door de fijnere decoraties.

Een van de mooiste en meest indrukwekkende schrijnen is de hindoeïstische Kailasa Tempel, zowel qua architectuur als beeldhouwwerken. De tempel verbeeldt de hemelse woning van Shiva: Mount Kailash in de Himalaya. Reliëfs verbeelden voorstellingen uit de Ramaya, Mahabharata en de avonturen van Krishna.
Grot 15, de Das Avantara uit de 8e eeuw, is een van de mooiste grotten van Ellora. De grotten 32 en 33, in de Jaïnistische serie grotten zijn ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Grot 29, gelegen naast de waterval, is een mooi hindoeïstische grote grot die gediend heeft als tempel.

Zonnetempel, Konark

Aan de kust van Bengaal, badend in het licht van de opkomende zon, ligt de Zonnetempel. Een monument gebouwd in de vorm van de strijdwagen van de Zonnegod Surya. De 24 wielen zijn bewerkt met symbolische patronen, en de wagen wordt getrokken door zes paarden. Dit monument is een van India’s beroemdste Brahma heiligdommen.

Dit is een van de meest indrukwekkende symbolen van de oude Indiase architectuur. De Zonnetempel is de kroon op de glorie van de Oriya tempelkunst. De geschiedenis van de tempel is omsluierd met mythes en legendes. De tempel werd in de 13e eeuw gebouwd in de vorm van een kolossale blokkenwagen, met daarin de zonnegod Surya, getrokken door zeven paarden.

De 24 gigantische wielen van de blokkenwagen symboliseren de dagelijkse opdeling van tijd in uren. De tempel is een briljante kroniek uitgewerkt in steen, met duizenden beelden waaronder de goden, de Surasundaris, zwaargebouwde jongedames, dansers en andere scènes uit het hoofse leven.

HampiHampi

Het overweldigende Hampi was de laatste hoofdstad van het laatste grote Hindoe koninkrijk van Vijayanagar. De rijke prinsen bouwden tussen de 14e en 16e eeuw Dravidiaanse tempels en paleizen. De Molsims veroverde Hampi in 1565. Zij plunderden de stad gedurende zes maanden om het vervolgens te verlaten.

Elephanta Grotten

Deze “Stad van de Grotten” ligt op een eiland in de Omaanse zee vlakbij Mumbai. Het bevat een grote verzameling van rotskunst geweid aan Lord Shiva.

Agra Fort

Agra fort - India

Vlak bij de Taj Mahal staat dit 16de eeuwse Mughal monument dat bekend staat als het Rode Fort van Agra. Dit machtige fort van rood zandsteen wordt omsloten door een 2.5 kilometer lange vestingmuur. Het was de hoofdstad van de Mughal heersers. Binnen zijn vele sprookjesachtige paleizen te vinden zoals het Jahangir Paleis en de Khas Mahal, gebouwd door Shah Jahan. Verder zijn er publieke hallen zoals Diwan-i-Khas en twee prachtige moskeeën.

Boeddhistische Monumenten Sanchi

De Boeddhistische monumenten in Sanchi, op 40 kilometer van Bhopal, liggen op een heuvel uitkijkend over de vlaktes. Hier vindt men pilaren, paleizen en kloosters uit de 2e en 1e eeuw voor Christus. Sommige zijn in goede en andere in minder goede staat. Sanchi was tot de 12e eeuw een belangrijk Boeddhistisch centrum in India. De monumenten in Sanchi zijn het oudste Boeddhistische erfgoed.

Humayun’s Tombe

Humayun’s tombe werd gebouwd in 1570. Het is van grote culturele waarde, omdat het de eerste tuintombe op het Indiase subcontinent was. Het vormde de inspiratie voor vele belangrijke architectonische innovaties, uitmondend in de bouw van de Taj Mahal.

Fatehpur Sikri - IndiaFatehpur Sikri

Keizer Akhbar bouwde Fatehpur Sikri ter ere van de moslim soefi-heilige Salim Chishti. Salim Chishti had hem voorspeld dat hij drie zonen zou krijgen. En inderdaad kreeg Akbar drie zonen of Fatehpur Sikri “de stad van de Overwinning”, werd tijdens de tweede helft van de 16e eeuw gebouwd. Fatehpur Sikri ligt in rotsachtig gebied op 37 km ten westen van de stad Agra. Het was voor slechts 10 jaar de hoofdstad van het Mughal rijk. Het complex met monumenten en tempels is gebouwd in een uniforme architectonische stijl. Het bevat een van de grootste moskeeën in India, de Jama Masjid.

Het duurde vele jaren om Fatehpur Sikri te bouwen, maar in 1585, slechts enkele jaren nadat het voor het eerst werd bewoond, werd de stad alweer verlaten wegens een tekort aan drinkwater. Dit werd veroorzaakt door de hoge, rotsachtige gronden waarop Fatehpur Sikri gebouwd was.

Khajuraho Tempels

Khajuraho Tempels

De tempels in Khajuraho zijn gebouwd tijdens de Chandella dynastie, die zijn hoogtepunt bereikt tussen 950 en 1050. Er staan nog 25 tempels overeind, verspreid over drie groepen en behorend tot twee verschillende religies – het Hindoeïsme en het Jainisme. Elk een perfecte balans tussen beeldhouwwerk en architectuur. De Kandariya tempel is gedecoreerd met sculpturen die behoren tot de grootste meesterwerken uit de Indiase kunst.

Kerken & Kloosters in Goa

De kerken en klooster in Goa, het voormalige Portugese India, zijn een voorbeeld van de evangelisatie van Azië. En dan in het bijzonder de Church of Bom Jesus, met daarin de tombe van St Francis-Xavier. Deze monumenten waren van groot belang in het verspreiden van de Barok kunst in alle Aziatische landen waar missies werden uitgevoerd.

Mahaballipuram / Mamallapuram

Deze tempelgroep, gebouwd door de Pallabva koningen, werd in de 7e en 8e eeuw uitgehakt uit een rots aan de Coromandel kust. Het is vooral bekend vanwege de Rathas of tempels in de vorm van strijdwagens, Madeps of grotheiligdommen, enorme openlucht beeldhouwwerken zoals de beroemde “Afkomst van de Ganges” en de Ruivage tempel met duizenden sculpturen ter ere van Shiva.

PattadakalPattadakal

Pattadakal, in Karnataka, illustreert het hoogtepunt van de eclectische kunst uit de 7de en 8ste eeuw onder de Chalukya Dynastie. Het is een harmonische mengeling van architectonische stijlen uit noord en zuid India. Hier zijn negen series van Hindoe tempels, en ook Jain tempels te zien. Het hoogtepunt is de Tempel van Virupaksha, gebouwd rond 740 door koningin Lokamahadevi om haar echtgenoot zijn overwinning op de koningen van het zuiden te vieren.

Brihadisvara Tempel

De grote Tempel van Tanjore (Thanjavur) werd gebouwd tussen 1003 en 1010 tijdens de overheersing van de grote Koning Rajaraja. Hij was de oprichter van het Chola Imperium dat zich uitstrekte over heel Zuid India en de buurlanden. De Brihadisvara is gebouwd van granieten blokken en deels van bakstenen. Ernaast staan twee rechthoeken en het gebouw is gekroond met een 13 verdiepingen hoge toren, de Vimana. Deze is 61 meter hoog een heef een peervormige monoliet op zijn top. De muren van de tempel zijn bedenkt met rijke sculpturen.

Mahabodhi Tempel Complex In Bodhgaya

bodhgayaBodhgaya is een plaats in de Indiase staat Bihar. Bodhgaya staat bekend als de meest belangrijke van de vier voornaamste plaatsen van pelgrimage in het boeddhisme. In Bodhgaya staat de Mahabodi tempel, met de diamanten troon (vajrasana) en de heilige Bodhi-boom.

Het Mahabodhi Tempel Complex is een van de vier heiligste plaatsen gerelateerd aan Lord Boeddha, en dan vooral zijn zoektocht naar verlichting. De eerste tempel werd gebouwd door keizer Ashoka in de 3e eeuw voor Christus. De tempels die nu nog overeind staan dateren uit de 5e of 6e eeuw. Het is een van de eerste Boeddhistische tempels gebouwd met bakstenen uit de late Gupta periode die nog steeds overeind staat in India.

Boeddhistische pelgrims van over de hele wereld reizen naar de plaats daar Bodhgaya het belangrijkste bedevaartsoord voor boeddhisten is. Vooral in de maand januari is het er druk; in deze maand gaan veel Tibetaanse boeddhisten op pelgrimage naar Bodhgaya. Ook in het hindoeïsme is Boeddha een heilige, en ook veel hindoes komen daarom naar Bodhgaya voor pelgrimage.

Tegenwoordig hebben veel boeddhistische landen tempels laten bouwen in de eigen lokale stijl in en rondom Bodhgaya. In Bodhgaya zijn er aldus tegenwoordig boeddhistische tempels in de stijl van de landen Bhutan, China, Japan, Myanmar, Nepal, Sikkim, Sri Lanka, Thailand, Tibet en Vietnam.

Sundarbans Nationaal Parktijger

Dit nationale park neemt 10.000 vierkante kilometer aan land en water in beslag. Meer dan de helft van het park bevindt zich in de Ganges delta in India en de rest in Bangladesh. Het park heeft ’s werelds grote mangrovebos. Er leven een aantal zeldzame en bedreigde dieren in het park waaronder zeezoogdieren, vogels en reptielen. Het woud is bekend omwille van zijn rijke fauna, waaronder de Bengaalse tijger (een 400-tal), gevlekte axisherten (een 30000-tal), krokodillen, slangen en talrijke vogelsoorten.

Kaziranga Nationaal Park

In het hart van Assam, ligt het Kaziranga park, een van de laatste plaatsen in oost India waar wild ongestoord kan leven. Het wordt bewoond door de grootse populatie aan eenhoornige Rinocerossen ter wereld, en ook vele zoogdieren waaronder Tijgers, Olifanten, Panters, Beren en duizenden vogels.

Manas Wild Reservaat

Op een kleine helling in de Himalayas, waar de bergen bedekt zijn met grasland en tropische bossen, ligt het Manas Wild Reservaat. Het reservaat wordt bewoond door een grote variëteit aan wilde dieren, waaronder bedreigde dieren zoals de Tijger, Dwergachtige Varkens, de Indiase Rinoceros en de Indiase Olifant.

Keoladeo Nationaal Park

Dit was de het voormalige reservaat van de Maharadjas om op eenden te jagen. Het is een van de belangrijkste overwinterplaatsen van watervogesl uit Afghanistan, Turkmenistan, China en Siberië. Er leven meer dan 364 vogelsoorten, waaronder de Siberische kraanvogel.

Nanda Devi Nationaal Park

Het Nanda Devi Nationaal Park is een van de meest spectaculaire wildernissen in de Himalayas. Het park wordt gedomineerd door de Nana Devi rots die meer dan 7800 meter hoog is. Er wonen geen mensen in het park, dat dankzij de ontoegankelijkheid goed bewaard is gebleven, Het is de woonplaats van verschillende bedreigde zoogdieren, vooral de Sneeuw Luipaard, het Muskus Hert en de Bharal.

darjeelingspoorDarjeeling Himalaya Spoorweg

De Darjeeling Himalayan Railway of Darjeelingspoorweg is een smalspoorlijn met een spoorwijdte van 600 mm in India, die van Siliguri naar Darjeeling loopt. Door de kleine locomotieven wordt de lijn ook wel “Toy Train” genoemd. De Spoorweg is een van de eerste, en nog steeds een van de opvallendste passagiers spoorwegen. Het werd geopend in 1881 en heeft ingenieuze oplossingen voor de problemen die het bouwen van een spoorweg door een prachtig berggebied met zich meebrengt. Het is nog steeds volledig operationeel en bijna volledig in originele staat.

De spoorlijn werd tussen 1879 en 1881 door de Britten gebouwd en overwint op 86 kilometer lengte een hoogteverschil van 2000 meter. Hiervoor is 6,5 uur nodig. Nog steeds worden de personentreinen door stoomlocomotieven getrokken, terwijl posttreinen met diesellocomotieven getrokken worden. Onderweg stopt de trein in Tindharia, Kurseong, Mahanadi, Toong, Sonada en Ghoom.

qutb minar

In 1999 werd de spoorlijn op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Qutb Minar

Qutb Minar, Qutab Minar of Qutub Minar is een van de beste voorbeelden van de islamitische architectuur in India. De toren bevindt zich in de stad Delhi en is daar een van de belangrijkste toeristische trekpleisters. De toren is 72,5 m hoog en de hoogste stenen toren van India.

De bouw van de toren begon in 1193 onder Qutb-ud-din Aybak, de eerste islamitische heerser over Delhi. De toren werd uiteindelijk pas in 1368 voltooid. De verschillen in architectonische stijl zijn duidelijk te zien.

Gerelateerd

Het verhaal achter de Taj Mahal

Deelstaten van India