Madhya Pradesh


Kaart Madhya Pradesh - IndiaOfficiele Website
mptourism.com
Oppervlakte308.252 km²
Bevolking60.348.023
Aantal per km²196
HoofdstadBhopal
Voornaamste talenHindi
Districten48

Madhya Pradesh is met een oppervlakte van 443.446 km² India’s grootste deelstaat en wordt aan alle kanten begrensd door land. De meer dan 52 miljoen inwoners spreken in hoofdzaak het Hindi. De valleien van de Namada en Tapti uitgezonderd, wordt het landschap gedomineerd door een hoogvlakte die 500 meter boven de zeespiegel ligt. In dit gebied bevindt zich India’s grootste concentratie van inheemse stammen.

Tempels Khajuraho - India

De tempels van Khajuraho zijn India’s meest unieke geschenk aan de wereld. Gebouwd tussen 950 en 1050 in een geïnspireerde opwelling van creativiteit van de Chande-la Rajputs, zijn deze tempels een vrolijke ode aan het leven, die is vastgelegd in verfijnde sculpturen. Van de oorspronkelijk 85 tempels resteren er nog 22.

Bhopal

Bhopal, hoofdstad van de deelstaat, is gebouwd op zeven heuvels en aan de oevers van twee meren. De stad is oud en nieuw tegelijk. De Taj-ul-masjid in de oude stad is een van de oudste moskeeën van India. Ook bevinden zich hier belangrijke musea en culturele centra, waaronder de Bharat Bhawan, centrum van toneel en visuele kunst. In Bhimbetka, op 30 km van Bhopal, heeft men 500 grotten met neo-lithische rotsschilderingen gevonden.

Sanchi

Stupa Sanchi - India In Sanchi, nabij Bhopal, bloeide de boeddhistische kunst en bereikte haar hoogste graad van perfectie. Hier bevindt zich de grote koepelvormige Stupa met de stoffelijke resten van Boeddha. Ook kan men een bezoek brengen aan een boeddhistisch klooster en museum.

Gwalior

Gwalior, de noordelijkst gelegen stad van Madhya Pradesh, wordt gedomineerd door een hooggelegen fort, een van de geduchtste ter wereld. De stad is ook bekend als centrum van Indiase klassieke muziek en Miyan Tansen, de befaamde zanger-musicus en een van de ‘negen juwelen” van het hof van Akhar, ligt hier begraven, leder jaar in de maand december wordt een herdenkingsfeest gehouden dat wordt bezocht door vooraanstaande musici uit heel India.

Shivpuri

Op 112 km van Gwalior ligt Shivpuri, het vroegere zomerverblijf van de Scindias. Hier bevindt zich een nationaal park rond een kunstmatig aangelegd meer en verder twee mooie chhatris of cenotafen.

Marble Rocks

Op 23 km afstand van jabalpur bevinden zich de Marble Rocks, langwerpige glanzende rotsformaties van kalksteen, die aan beide zijden van de Narmada omhoog rijzen. Een boottocht door de 3 km lange kloof op een vollemaansnacht is een unieke ervaring.

Pachmari

In de hogere delen van de Satpura Hills ligt Pachmari, de meest weelderig begroeide en serene hill resort van Madhya Pradesh. Voor trekking en bergsport is het hier een waar paradijs. Er zijn hier ook grotten met oude wandschilderingen.

Mandu

Mandu Madhya Pradesh - India Gaan we vanuit Indore 60 km naar het westen dan komen we in Mandu, waarvan men zegt dat het de grootste verlaten, gefortificeerde stad ter wereld is. Gelegen op een hoogte van 600 meter in deVindhya heuvels werd de stad geregeerd door verschillende dynastieën die ieder hun architectonische sporen nalieten. Zowel de Jahaz en Hindola Mahals als het Baz Bahadur paleis getuigen hiervan.

Indore en Ujjain

Indore is de westelijke metropool van Madhya Pradesh. De stad is gelegen op de hoogvlakte van Malwad, de omgeving heeft een vruchtbare, zwarte bodem waarop men katoen verbouwt. Op een afstand van 35 km ligt Ujjain, een pelgrimsoord van de hindoes. Om de 12 jaar wordt er een groot festival gehouden, de ‘Kumbh Mela’, dat door meer dan 2,5 miljoen gelovigen wordt bezocht om de redding van de aarde door Shiva te vieren. Een van de twaalf heilige Shivaikonen (’Jyotirlingas’) wordt hier bewaard in de tempel van Mahakal.

Kanha national park

Dit is een van de mooiste reservaten van Azië, dat deelneemt aan het Tijger Project. In het park dat een oppervlakte heeft van 7000 km² vindt men een grote verscheidenheid van in het wild levende dieren van het tropische bos, zoals de Indiase bizon, tijger, panter en beer.

Bastar

Afgelegen en geheel met bossen bedekt, beslaat het distrist Bastar een oppervlakte van 40.000 km en is daarmee een van de grootste speciale districten van India. Tweederde van India’s tribale bevolking heeft hier zijn woongebied. Kleurige Sari’s - India

Winkelen

Sari’s uit Chanderi en Maheswari zijn in heel India bekend en gezocht vanwege de fijne weefpatronen en het mooie design. Zilverwerk, hout- en lederwaren, tapijten en bedrukte stoffen, waarbij men plantaardige verfstoffen gebruikt voor sari’s, tapijten, vloerbedekking en linnen, maken deel uit van een grote ambachtelijke traditie. Ijzerwaar, bekend als jhara smeedwerk, is een ambachtelijk product dat uniek is voor dit gebied.

Keuken van Madhya Pradesh

Op culinair gebied is er een onderscheid tussen het noorden waar tarwe en vlees het hoofdbestanddeel vormen van de maaltijd en het zuiden en oosten waar het accent ligt op rijst en vis. Bhopal en Indore zijn bekend om de zoetigheden. Rogan josh, biryani, kheema, roomali rotis en gedesemd brood dat sheermal wordt genoemd, zijn typische ingrediënten van de maaltijd in Bhopal. Even kenmerkend zijn de ‘taflas’, tarwekoeken die in ghee worden gedoopt en met kruidige dal worden gegeten. Een koppig locaal alcoholisch brouwel is de ’sufli’, dat wordt bereid uit de bloesem van de Mahua boom.

Transport

Gwalior, Bhopal, Indore, Jabalpur, Raipur en Khajuraho zijn bereikbaar per vliegtuig, en er zijn overal uitstekende verbindingen per trein. Snelwegen doorkruisen het gebied in alle richtingen en uitstapjes met de auto worden van harte aanbevolen.