Geldzaken


Roepies - IndiaDe nationale munteenheid van India is de Rupee en is verdeeld in 100 Paisa. Er zijn biljetten van Rs. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500. Muntjes zijn er in 5, 10, 20, 25 Paisa en Rs. 1, 2 en 5. Het is verboden om Rupees het land in te voeren. Export is alleen toegestaan wanneer je doorreist naar Nepal, Bangladesh, Pakistan of Sri Lanka.

Bankpassen en creditcards

Verder kan je gebruik maken van je creditcard. Informeer voor vertrek altijd even bij je creditcardmaatschappij over de mogelijkheden van je kaart. Pinnen is op veel plekken mogelijk. Indien je onderweg gebruik maakt van je creditcard of je pinpas is het van het grootste belang dat je je pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van de kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met jouw creditcard of pinpas. Let er daarom op dat niemand je pincode kan afkijken als je betaalt of geld opneemt met je pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt je een heleboel problemen voorkomen.

Contant geld

Het is verstandig om altijd contant geld (dollars of euro’s) bij je te hebben. Je kunt de entreegelden en optionele excursies in dollars of euro’s te betalen. In de meeste kleine plaatsen hebben de banken geen toestemming om cheques in te wisselen en moet je daarvoor naar de grotere steden. Ook hebben vele winkeltjes en restaurants vaak niet terug van Rs. 500. Let op: Zorg ervoor dat je nooit afhankelijk bent van één soort betaalmiddel. Dit kan lastige en vervelende situaties voorkomen. Travellercheques (in dollars of euros) worden vrijwel overal geaccepteerd en kunnen makkelijk bij de bank of wisselkantoortjes ingewisseld worden. Cheques in kleine coupures zijn eenvoudiger te wisselen.

Traveller’s Cheques

Je kun een deel van je geld in Traveller’s cheques (bijv. American Express of Thomas Cook) meenemen. Hiermee kun je in de meer afgelegen gebieden terecht, op plaatsen waar je niet kunt pinnen. Traveller’s cheques zijn verkrijgbaar op alle grote postkantoren, banken en GWK’s (ook in het weekeinde open) in Nederland en zijn bovendien verzekerd tegen diefstal

Tips en Fooien

Het geven van fooien is heel gebruikelijk in India, ook wanneer je een foto wilt maken. Met een beetje geld op zak kan je een hoop gedaan krijgen. Houdt er wel rekening mee dat toeristen over het algemeen gezien worden als een lopende portemonnee! In de kleinere en goedkopere restaurants kan je volstaan met een paar Rupees fooi, maar in de betere zaken is het gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening. Bellboys rekenen op Rs 2 per stuks bagage, kruiers op Rs 1 per stuk en kamermeisjes krijgen ongeveer Rs 2 per dag. Taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven.