Kerala


Kaart - Kerala IndiaOfficiele websiteKeralaTourism.com
Oppervlakte38.863 km²
Bevolking31.838.619
Aantal per km²819
HoofdstadThiruvananthapuram
Voornaamste talenMalayalam
Districten1

In de zuidwesthoek van India ligt Kerala, een kleine, dichtbevolkte deelstaat met een oppervlakte van 38.863 km² en een bevolkingsaantal van 25.453.680. Door de westelijke ligging werd de voormalige Malabar kust eeuwenlang (vanaf 1000 v.
Traditionele dans KeralaChr.!) bezocht door buitenlandse handsschepen. Kerala is een gebied met een weelderige begroeiing waaronder veel specerijen en meer dan 600 boomsoorten. Griekse, Romeinse, Arabische en Chinesise handelaars kwamen hier voor het sandelhout, het ivoor en de specerijen. Later volgden de Portugezen, Hollanders en Britten. In tijden van vervolging vonden joden (6e eeuw v.Chr.) en christenen (190 na Chr.) hier een toevluchtsoord.

Trivandrum

Trivandrum, de hoofdstad van Kerala, ligt in het uiterste zuiden van de deelstaat. Doordat de stad eens deel uitmaakte van het prinsdom Travancore bevinden zich hier verschillende musea en bezienswaardige gebouwen. De Padmariabhaswami tempel is een goed voorbeeld van de Zuid-Indiase architectuur. Ook het voormalige paleis van Padmanabhapuram, een voornaam en elegant gebouw, is zeker een bezoek waard. Het strand van Kovalam, één van de mooiste van India, ligt op slechts 16 km afstand.

Cochin

Chinese Visnetten - Kerala Cochin Cochin is een havenstad met een rijk verleden en een jachtig heden. Nederlanders en Portugezen hebben tot in de 18e eeuw gestreden om Cochin. Deze grote havenstad strekt zich uit over verschillende eilanden die per veerboot te bereiken zijn. Op Ernakulam ligt het moderne zakencentrum, Matancherry en Fort Cochin ademen vooral de sfeer van het verleden uit. Op Matancherry is een Joodse synagoge uit de 16e eeuw te bezoeken en in het ‘Nederlandse’ paleis, gebouwd door de Portugezen maar gerenoveerd door de Nederlanders, hangen de Nederlandse landkaarten nog aan de muur. Je vindt hier ook veel Portugese huizen, de oudste kerk van India en legio antiekwinkels.
Peper, gember, kurkuma, cashewnoten en kokosvezel worden nog steeds van hieruit uitgevoerd en de lokale vissers gebruiken nog altijd Chinese visnetten. Cochin was de eerste Europese nederzetting in India. Je vindt hier de oudste synagoge van India alsmede een aantal oude christelijke kerken.

Backwaters

Backwaters - Kerala India Een bijzonder en aantrekkelijk aspect van Kerala zijn de alom aanwezige rivieren en kanalen, meren en kreken. Het is mogelijk in een rustig tempo grote afstanden over het water af te leggen, omringd door een weelderig landschap. Beslist een unieke ervaring.

Natuur

De West-Ghats bereiken bij Kerala een hoogte van meer dan 2000 meter en geven het gebied een koel en dicht bebost achterland. Het zomerverblijf Munnar ligt hoog in de Annamalai Hills. De lager gelegen heuvels en valleien worden benut voor de productie van koffie, thee, rubber en verschillende specerijen. Een rit van hieruit naar het natuurreservaat Periyar is aan te bevelen.

Ayurveda

In Kerala groeien de kruiden voor ayurveda, de Indiase natuurgeneeskunde. Ayurveda richt zich op de balans tussen lichaam en geest. In Kerala heeft bijna elk dorpje zijn eigen ayurvedische apotheek. Ook massage is een belangrijk onderdeel van een ayurvedische behandeling; leuk om een keer te proberen.

Winkelen

Een van de belangrijkste werkgevers in dit gebied is de kokosvezelindustrie met produkten die uiteen lopen van tafelkleedjes tot vloerbedekkingen. Oude bruidsschat-kisten uit Travancore, rozehout-snijwerk, maskers, bewerkt ivoor, en prachtige katoenen saris behoren tot de vele aantrekkelijke, ambachtelijk vervaardigde produkten.

Keuken van Kerala

Op culinair gebied is Kerala voortreffelijk, de gerechten worden gekruid met peper, kurkuma, kardemon en getemperd met kokosmelk. De keuken is zowel vegetarisch als niet-vegetarisch met overwegend rijst als bijgerecht.

Transport

Vanuit Trivandrum, Cochin en Calicut vertrekken binnenlandse vluchten. Trivandrum ontvangt bovendien internationaal luchtverkeer. De belangrijkste steden hebben goede trein- en wegverbindingen.

Gerelateerd

De deelstaten van India
Landkaart India