Wake Up Call


Ik had er al wel vaker over gelezen: de Spartaanse hotels in India. Echter nooit de nacht doorgebracht in iets wat mij niet zo aantrok. Tot afgelopen zomer (2002) in Pilani, Shekhawati. Een tot Indiaas hotel omgebouwd klooster, grauw en grijs. Alle kamers kwamen uit op een binnenplaats. Geen keus verder in dit afgelegen dorpje en ook geen prijs. Honderdenvijftig roepies voor een redelijk ruime tweepersoons kamer op de eerste verdieping. Spartaans dus. Maar met balkon en redelijk uitzicht, wat bij mij altijd de doorslag geeft. Het invullen van incheckformulieren, normaal in India voor buitenlanders in twee- of soms wel drievoud, kon hier ook achterwege blijven. Spartaanse fauteuil op het balkon neergezet, pilsje besteld, een geimproviseerde asbak gevonden. Best wel prettig zo.

Het is in India vrij vroeg donker, geen uitzicht meer op het balkon en vanwege de muggen verplaats ik mij weer naar binnen. Een vogeltje is per ongelijk in de Spartaanse kamer gevlogen. Zoeft wat heen en weer en blijkt als ik een extra lampje aan doe plots verdwenen. Na veel zoeken word ik een rond bolletje op het wel zes meter hoge plafond geplakt gewaar. Vleermuizen. OK, licht weer uit, dan kan ‘ie de weg weer naar buiten vinden.

Etenstijd. Rattan, zoals altijd uitgehongerd na een lange rit, haalt een Full Tandoori Chicken met wat rijst en chappaties. Eten en op tijd naar bed.Ik wordt de volgende ochtend op tijd wakker door dat er iets omvalt. Van schrik ga ik rechtop in bed zitten. Het beest, zittend op het tafeltje aan het uiteinde van het bed, zich tegoeddoend aan de voedselresten van de vorige avond schrik zich ook een aap. En grijpt, voor hij de openstaande balkondeuren weer uitvlucht, snel een ontbijtje mee: mijn dure zonnebril. In snel tempo schiet ik hem in mijn onderbroek achterna, maar besef al gauw dat ik niet dezelfde acrobatische toeren kan uit halen en blijf op het balkon het gebeuren gadeslaan. De aap stopt gelukkig op een nabijgelegen muurtje en zet z’n tanden in mijn zonnebril. Of het de geur of de smaak was, in ieder geval vondt hij m’n bril niet lekker en liet ‘m gelukkig nonchalant vallen aan de hotelkant van het muurtje.

Meer reisfragmenten zijn te vinden op de website van de auteur.
Auteurs: Rob
Bezoek de website