Uttar Pradesh


Kaart Uttar Pradesh - IndiaOfficiele websiteupgov.nic.in
Oppervlakte2.36.286 km²
Bevolking166.197.921
Aantal per km²683
HoofdstadLucknow
Voornaamste talenEngels, Hindi, Urdu
Districten70

Uttar Pradesh wordt als ’t ware ‘omkranst’ door de Ganga en de Yamuna, de twee heilige rivieren uit de Indiase mythologie. Wat oppervlakte betreft is het de vierde provincie van India; half zo groot als Frankrijk, drie keer Portugal, vier keer Ierland, zeven keer Zwitserland, tien keer België en iets meer dan Engeland.

Bara Imambara, Lucknow - IndiaLucknow – in Uttar Pradesh – wordt meestal geassociëerd met het prinselijk hof van Oudh, of anders met de Britse overheersing, beiden zichtbaar aanwezig in deze stad (met als mooiste monument de Bara Imambara).

Verder naar het oosten ligt Varanasi, de oudste stad van India. Dit is een belangrijk centrum voor Hindoes, aangezien ze geloven dat diegene die sterft in Varanasi, verlost zal worden uit de cyclus van sterven en wedergeboorte. Godvruchtige Hindoes komen hier dan ook hun laatste dagen slijten, levend in Spartaans aandoende communes die door verschillende religeuze ondernemingen worden gerund. De bezoekers van deze plaats richten zich met name op de heilige Ganga. Op de grote stenen trappen, die het water ingaan, komen mensen hun zonden afwassen door middel van een bad in de rivier. Hier worden de doden gecremeerd en mediteren de heilige mannen. In de nauwe steegjes van de stad verkopen winkeltjes hun koperwerk en hun zijden lappen borduurwerk.

Agra

Taj MahalAgra, de stad van de onvergelijkbare Taj Mahal. Agra heeft veel meer monumenten die het hoogtepunt van de Mogel architectuur weerspiegelen. In de Mogol periode, in de 16e en 17e eeuw, was Agra de hoofdstad van India. Tegenwoordig is Agra een studie- en zakencentrum, bekend om zijn ambachts- en handwerkartikelen. Marmer en zachte steen, ingelegd met mozaiek, tapijten en leren goederen zijn sommige van de belangrijke traditionele handwerken van deze stad.

Agra, en het de buurt gelegen Fatahpur Sikri, ligt in de omgeving van Delhi en dus is het mogelijk om per bus of per taxi een excursie te ondernemen (hoewel er in Agra meer dan genoeg hotels in elke mogelijke klasse te vinden zijn). Afgezien van de Taj Mahal zijn er bezienswaardigheden als het Agra fort, Sikandra, Ram Bagh en Itmad-ud-Daulah. Vijfendertig kilometer daarvandaan liggen de koninklijke ruïnes van de Mughal stad, Fatahpur Sikri. Agra en Fatahpur Sikri zijn niet alleen maar rijke overblijfselen van de Mughal-geschiedenis – het zijn bovendien de meest bijzondere voortbrengselen van een architectuur die Hindoe- en moslimtradities verenigen.

Uttar Pradesh, al eeuwenlang bekend om zijn oude tradities, bezit vele plekken van groot religieus belang. Er bevinden zich bovendien meerdere plaatsen die historisch zowel als toeristisch zeer de moeite van het bezoeken waard zijn. De provincie is in het bijzonder bekend om zijn culturele centra.

Varanasi - IndiaVaranasi

Varanasi is dé ‘heilige stad’ van India, en een grote en drukke stad. De naam komt van twee rivieren, de Varuna in het noorden en de Assi in het zuiden. Varanasi is al meer dan tweeduizend jaar het centrum van de hindoe-cultuur en -religie en één van de zeven heilige plaatsen in India.

In deze kleurrijke hindoeïstische bedevaartsoord aan de Ganges komen pelgrims uit alle windstreken zich baden in één van de vele ‘ghats’, verzamelplaatsen voor levende, stervende en dode hindoes. Wie aan de oever van de Ganges sterft, valt ‘moksha’ (verlossing) ten deel. Naast de ghats zijn de hindoetempels, moskeeën en de zoetwaterdolfijnen in de Ganges erg bezienswaardig.

Ghats

De oude stad van Varanasi ligt aan de westoever van de Ganges en strekt zich uit van de ghats aan de rivierbanken tot in een kronkelende verzameling van kleine steegjes. Ze zijn te nauw voor alles behalve voetgangers. Volgebouwd met smalle huisjes vormen zij een pittoresk aangezicht. Het is een fascinerend gebied om in rond te slenteren. Ghats zijn de treden die de stad verbinden met de lager gelegen rivier, van hieruit dompelen de pelgrims zich onder in de rivier, om zich zodoende van alle zonden te schoon te wassen. Er zijn ook twee ‘burning ghats’, waar lichamen gecremeerd worden. De beste tijd om de ghats te bezoeken is in het ochtendgloren. Dan komen pelgrims hun vroege bad nemen, de stad ontwaakt, het licht is magisch – kortom de ochtend is hét moment waarop Varanasi haar meest exotische karakter heeft.