Tamil Nadu


Kaart Tamil Nadu - IndiaOfficiele Website
tamilnadutourism.org
Oppervlakte130.058 km²
Bevolking62.405.679
Aantal per km²479.8
HoofdstadMadras
Voornaamste talenHindi, Tamil
Districten30

De deelstaat Tamil Nadu is gelegen aan de zuidoostkant van het Indiase schiereiland. Het beslaat een gebied van 130.000 km² en heeft een bevolkingsaantal van 48.408.077. De officiële taal is het Tamil, een van de oudste klassieke talen van het subcontinent. De cultuur is meer dan 5000 jaar oud en komt nog steeds tot uiting in een levenswijze met diepgewortelde tradities. Eeuwenlang gevrijwaard gebleven van vreemde overheersing, stimuleerden de verschillende dynastieën, vooral die van Pallava, Pandya en Chola, de ontwikkeling van klassieke muziek en dans, het beeldhouwen en de literatuur die alle een hoog niveau bereikten. In Tamil Nadu ziet men de beeldhouwkunst op het hoogtepunt van zijn roem in de vele tempelsteden waarvan een aantal als bedevaartsoord bekend zijn. Met de komst van de British East India Company in het midden van de 17e eeuw, verwierf Tamil Nadu een koloniale erfenis die nog steeds duidelijk zichtbaar is in Madras en in de schitterende buitenplaatsen in de heuvels.

Madras

Madras, hoofdstad van Tamil Nadu, heeft een onmiskenbare koloniale erfenis die teruggaat tot de 17e eeuw toen eerst de Portugezen zich hier vestigden en vervolgens deTempel channai Tamil Nadu - India Britten. In 1653 kwam de nederzetting Fort St. George gereed, tegenwoordig vindt u op vele plaatsen herinneringen aan het verleden. Eén daarvan is St. Mary’s, de eerste christelijke kerk die op Indiase bodem werd ingezegend. Tegenwoordig resideert deThcosophical Society in Madrasen vlakbij vindt u de Kalakshetra, een bekende school voor klassieke dans. Het strand van Madras, waarvan men zegt dat dit het op een na grootste zandstrand ter wereld is, is een ontmoetingsplaats waar men ’s avonds heengaat voor een wandeling of een uitstapje. De National Art Gallery bezit vele prachtige bronzen waaronder de beroemde Nataraja uit de Chola periode, de god Shiva voorstellend in zijn kosmische danspose.

Tempels in Tamil Nadu

Aan de kust nabij Madras bevindt zich een verzameling tempels, gebeeldhouwd in de vorm van strijdwagens, waarmee de zeevarende Pal lavas (450-900 na Chr.) de plaats verrijkte. We bevinden ons hier in Mamallapuram Tamil Nadu - India, een schitterend startpunt voor een rondreis langs de vermaarde tempels van Tamil Nadu met hun adembenemende beeldhouwwerk. Arjuna’s Penance wordt beschouwd als het grootste bas-reliëf ter wereld en is een meesterwerk van compositie. Het bestuurscentrum was tijdens de fallavas gevestigd in Kanchipuram, dat ook nu nog behoort tot de zeven heilige steden van India. Deze ‘Gouden Stad’ is tevens beroemd als zijde-centrum. De schitterende tempels van Kanchipuram zijn gewijd aan zowel Shiva als Vishnu. Verder naar het zuiden ligt de beroemde tempel van Chidambaram die werd gebouwd op de plek waar Shiva de kosmische dans zou hebben uitgevoerd. Thanjavur (Tanjore) en Madurai zijn tempelsteden waar de architectuur op luisterrijke wijze kunst en religie een uitdrukking geeft. In Rameswaram, aan de kust, bevindt zich een aan Rama gewijde tempel, gebouwd in de hoogstaande Dravidische stijl die wordt gekenmerkt door met vele pilaren ondersteunde galerijen. Op het zuidelijkste puntje van India, in Kanyakumari, staat een tempel van de ‘Maagdelijke Godin’. Hier bevindt zich ook een herdenkings-teken dat de plaats markeert waar de wijze Vivekananda mediteerde.

Udhagamandalam en Kodaikanal

Tegenwoordig zijn het wellicht de buitenplaatsen in de heuvels waar de Britse invloed op de leefstijl nog het duidelijkst zichtbaar is. Op 1800 meter en hoger liggen verschillende bekoorlijke stadjes in het prachtige en koele heuvellandschap van het binnenland. Hier bouwden de Britten hun zomerverblijven en ontwikkelden zij een typische levensstijl met Engelse tuinen, jachtpartijen, boottochtjes op het meer en golfsport in de ‘downs’, hetgeen ook nu nog steeds voortduurt.

Natuurreservaat - IndiaNatuurreservaten in Tamil Nadu

In de nabije omgeving van deze buitenplaatsen bevinden zich een aantal natuurreservaten rijk aan bomen, bloemen, vogels en wild. Dit rijk beboste gebied strekt zich uit tot het zand met de zeven kleuren in Kanyakumari, aan de zuid-punt van India, waar de drie oceanen samenkomen.

Winkelen

Madras heeft uitstekende winkels waar men terecht kan voor zijden stoffen en zijden saris. Er is ook een uitstekend overheidshandelscentrum voor rozehout en houtsnijwerk in sandel. Rotan, leer en smeedwerk zijn ook typerend voor de streek. In tempelsteden als Kanchipuram en Thanjavur kunt u zijden stoffen en metaalwaren ook direct van de ambachtslieden kopen.

Keuken van Tamil Nadu

De keuken van Tamil Nadu is van oudsher vegetarisch, met rijst als hoofdvoedsel. De maaltijden zijn licht verteerbaar, maar heet van smaak. Favoriet bij alle bezoekers zijn de dunne pannekoeken (dosas), gestoomde rijst, noedels (idiis) en een linzengerecht (sambar).

Transport

Verschillende steden bezitten een luchthaven. Madras beschikt bovendien over een internationale luchthaven. Verder zijn er goede spoor-en wegverbindingen en, niet te vergeten, het prachtige minispoor naar Udhagamandalam.