Reisapotheek


De reisapotheek kan van land tot land verschillen. Zorgt u er in ieder geval voor dat u bij het samenstellen van uw reisapotheek let op de volgende middelen:

  • Medicijnen

    Neem voldoende voorraad medicijnen mee. Vraag ook om een internationaal geneesmiddelenpaspoort, waarin de dosering en algemene naam van het medicijn vermeld worden. Vergeet ook de bijsluiters niet en de gebruiksaanwijzingen. Het is aan te raden uw geneesmiddelen te verdelen over verschillende bagagestukken (ivm zoekraken) en vloeistoffen in uw handbagage te bewaren (vooral bij vliegreizen, ivm bevriezingsgevaar). Dit schijnt weer te mogen.

  • Diarree en uitdroging

    Bij zout- en vochtverlies, maar ook braken of overmatig transpireren, kunt u ORS gebruiken. Als stopmiddel tegen diarree worden loperamide capsules of tabletten aangeraden.

  • Jeuk

    Vaak helpt een verkoeling of een verkoelende lotion al tegen jeuk. Menthol strooipoeder en talkpoeder worden ook vaak gebruikt. Als andere middelen niet helpen kunt u ook Azaron creme of Prikweg gebruiken.

  • Koorts en/of pijn

    Tegen koorts en pijn kunt u een middel zoals paracetamol gebruiken. Dit is bijna overal zonder recept te krijgen bij drogist en apotheek.

  • Verbandtrommel

    Verbandtrommels kunt u vaak al samengesteld kopen. Als u er zelf een samenstelt denk dan aan o.a. de volgende middelen: jodium of deppers, koortsthermometer, schaartje, pincetje, verbandartikelen (bijv. steriele gaasjes en pleisters), verbandrolletjes, mitella en natuurlijk ook zonnebrandmiddelen! In sommige gebieden is het verstandig om uw reisapotheek uit te breiden met de volgende middelen:

  • Antibiotica

    Bij afwezigheid van goede medische voorzieningen en langdurige, primitieve reizen kan antibiotica worden meegenomen. Neem wel altijd een recept hier voor mee, dat de arts heeft uitgeschreven (liefst in het Engels of Latijn).

  • Anti-malariamiddelen

    Zeker aan te raden als u een risicogebied bezoekt zijn anti-malariamiddelen. Op recept zijn ze te koop bij de apotheek. Het is ook altijd handig om insectenwerende middelen mee te nemen, bij voorkeur een middel dat DEET bevat. Verder is het aan te raden om een klamboe (muskietennet) te gebruiken!

  • Steriele naalden en spuiten

    Meestal zijn deze niet nodig, maar als u voor langere tijd de tropische landen wilt bezoeken is het wel aan te raden om steriele naalden en spuiten mee te nemen. U kunt ze kopen bij de apotheek. Het is dan ook handig om een in het Engels opgestelde medische verklaring mee te nemen, ivm problemen bij de grensovergang.

  • Voorbehoedmiddelen

    Voorbehoedmiddelen zijn niet overal makkelijk te verkrijgen. Vergeet daarom niet voldoende strips van ‘de pil’ mee te nemen en voldoende reservestrips mee te nemen. Een reservestrip is nuttig voor het geval dat de darmen ontregeld raken door diarree of braken. De kans op geslachtsziekten en Aids wordt verkleind door het gebruik van een condoom. Bewaar ze op een koele en donkere plaats, en neem ze mee vanuit Nederland.

  • water meisje indiaWaterzuiveringsmiddelen

    Water zuiveren kunt u het beste door het te koken (5 min. door laten koken). U kunt ook jodium of chloormiddelen gebruiken. Water uit flessen is echter vaak het veiligst. Deze zijn overal op straat te koop.

    Bron: GGD