- Indiaweb - https://www.indiaweb.nl -

David Verslaat Goliat

Een inheemse volksstam in India heeft een verbluffende overwinning behaald op een van ’s werelds grootste mijnbouwbedrijven. De Indiase minister van milieu, Jairam Ramesh, heeft het uitzonderlijke besluit genomen om het omstreden plan van Vedanta Resources voor de exploitatie van een bauxietmijn op de heilige heuvels van de Dongria Kondh te blokkeren.

De heer Ramesh verklaarde dat Vedanta blijk had gegeven van een ‘schokkend’ en ‘schaamteloos’ gebrek aan respect voor de inheemse bevolking. De minister zette ook vraagtekens bij de rechtsgeldigheid van de enorme raffinaderij die Vedanta al heeft gebouwd aan de voet van de heuvels.

Dit nieuws is een verpletterende nederlaag voor de Indiase miljardair Anil Agarwal die Vedanta heeft opgericht en het meerderheidsaandeel van dit bedrijf bezit.

Het project is in de afgelopen jaren het onderwerp geworden van uitzonderlijk zware kritiek. De Nederlandse pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM heeft onlangs haar aandelen in het bedrijf ter waarde van 13 miljoen euro verkocht met de mededeling dat Vedanta onvoldoende vorderingen had gemaakt op het gebied van de mensenrechten. Maar ook de regeringen van Noorwegen en Groot Brittannië, de Anglicaanse Kerk, mensenrechtenorganisaties als Survival International en zelfs de verzekeringsreus Aviva (moederbedrijf van Delta Lloyd) hebben kritiek geleverd op het bedrijf en haar dubieuze bedrijfsethiek.

Survival International heeft een vooraanstaande rol gespeeld in de campagne die al enkele jaren wereldwijd tegen de mijn wordt gevoerd. Bekende persoonlijkheden als Michael Palin en Joanna Lumley hebben op verzoek van Survival hun steun betuigd aan de Dongria Kondh; medestanders en sympathisanten hebben meer dan 10.000 protestbrieven gestuurd naar de Indiase regering en meer dan 600.000 mensen hebben gekeken naar de film ‘Mine – Story of a Sacred Mountain’ van Survival. Zelfs James Cameron, de regiseur van de speelfim ‘Avatar’ besteedde aandacht aan de kritieke situatie waarin deze volksstam was terechtkomen zodat zij in sommige media wel wordt aangeduid als “de echte Avatar stam”.

In dit conflict heeft de volksstam, die 8000 zielen telt waarvan de meerderheid kan lezen noch schrijven, het opgenomen tegen de macht van een bedrijf die het afgelopen jaar een winst maakte van 8 miljard dollar en tegen diens oprichter, die zelf 6 miljard dollar bezit. De Dongria Kondh hebben talloze protesten georganiseerd en in de steeds gewelddadiger sfeer werden twee van haar leiders onlangs ontvoerd en voor hun vrijlating ernstig mishandeld.

Onlangs werd door een onderzoekscommissie van milieuminister Ramesh aanbevolen dat de mijn wordt tegengehouden, met als argument dat Vedanta onrechtmatig en met “totale minachting voor de wet” had gehandeld.

Dr. Jo Woodman, die campagne voert voor Survival en de sfeer van intimidatie die heerst in de heuvels van de Dongria aan den lijve heeft ondervonden, verklaarde vandaag: “Dit is een overwinning die niemand voor mogelijk hield. De campagne van de Dongria werd een lakmoesproef voor het verzet van een kleine in de marge gedrukte stam tegen een enorme multinational die gesteund wordt door een leger van lobbyisten en reclamebedrijven en een bereidwillige overheid. Het is ongelofelijk dat de moed en de standvastigheid van de Dongria, met de steun van veel mensen in India en van talloze medestanders van Survival in alle delen van de wereld, hebben gezegevierd.”

De directeur van Survival, Stephen Corry, verklaarde vandaag: “De tijd dat mijnbedrijven straffeloos iedereen die ze op hun pad tegenkwamen konden vernietigen loopt gelukkig op zijn eind, hoewel het opmerkelijk is dat Vedanta tot het eind bleef vechten voor haar plannen en bij herhaling alles ontkende wat de Dongria vertelden. Het publiek dat zich hierbij betrokken voelt moet waakzaam blijven ten aanzien van deze zogenaamde ontwikkelingsprojecten – het kan bedrijven eenvoudigweg niet worden toevertrouwd dat ze zich vrijwillig houden aan de maatstaven die gelden voor mensenrechten. Dit geldt in het bijzonder voor hun omgang met volksstammen waarvan de leden geen idee hebben tegen wie ze het moeten opnemen”.

bron: survivalinternational.nl