Veilig Reizen


I love IndiaAvontuur is misschien wel de belangrijkste reden om te gaan reizen. Je leert omgaan met vreemde culturen, met hongersnood en hoe het is om je vies te voelen. Je voelt je soms een bezienswaardigheid, soms een lopende portemonnee. Sommige mensen zien je ook zo. Als reiziger heb je te maken met zakkenrollers, rovers en afpersers. Maar met een beetje gezond verstand voorkom je, dat je reis voortijdig eindigt in een drama.

Reisadviezen

Wie de veiligheidsadviezen in reisgidsen van een bepaald gebied leest, voelt zijn reiskriebels spontaan verdwijnen. Lees bijvoorbeeld de Lonely Planet over grote steden in India. Pagina’s vol met dingen die je beter kunt laten in deze grote steden van de wereld. Gevolg: de eerste dag loop je volkomen opgefokt door de stad, constant de drukte om je heen in de gaten houdend voor zakkenrollers en andere locals met foute bedoelingen. Lang leve die reisgids! Natuurlijk ben je ook niet slim als je heel eigenwijs alle waarschuwingen in de wind slaat. In het kader van ‘dat gebeurt mij toch niet’. Maar op reis is vakantie, en vakantie is plezier. Daar hoort geen opgefokt rondlopen op straat bij.

Gezond verstand

Vertrouw op je eigen gevoel. Dat is het belangrijkste als het gaat om je veiligheid op reis. Doe geen stomme dingen, die indruisen tegen je gevoel en je gezond verstand, zoals je inlaten met drugsgebruik of sekstoerisme. Maar vermijd ook donkere steegjes, sloppenwijken en criminelen. Wees niet te goedgelovig. Ga ervan uit dat als iemand je iets voor een heel zacht prijsje aanbiedt, dit hoogstwaarschijnlijk niet zuiver is. Neem als je gaat stappen niet al je geld en reisdocumenten mee. Overnacht niet op het strand of langs de kant van de weg. Wanneer je in situaties komt die raar zijn, ga dan op je instinct af. Voelt het niet goed, ga dan gewoon weg.

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (www.minbuza.nl) zijn betrouwbare en actuele reisadviezen te vinden. Ook op andere sites kun je research doen over je bestemmingen, zoals bijvoorbeeld www.lonelyplanet.com.

Goede voorzorg

straatbeeld india

Door goede voorzorg vermijd je al heel veel problemen. Voorkom dat je al te opzichtig rondloopt als wandelende portemonnee. Laat bijvoorbeeld niet duidelijk zien waar je je geld, reispapieren en andere waardevolle documenten bewaart. De heuptas of moneybelt is al lang bekend voor de meeste zakkenrollers. Als je er toch één draagt, neem dan zo’n dunne die helemaal onder je kleding verdwijnt, en niet de klassieke buidel, die opzichtig op je heup hangt. Wat veel reizigers gebruiken is een extra binnenzak, een geheim compartimentje in de kleding of een vakje in de schoen. Een geldriem, een gewone broekriem met een rits aan de binnenkant, is ook handig om wat reservegeld, verzekeringsnummers van travellers cheques, polisnummers en telefoonnummers in te bewaren.
Verder zijn er de bekende tips die – ook al afgezaagd – toch nog steeds gelden. Draag geen dure, opvallende sieraden en horloges en ga niet opzichtig met dure merkkleding in arme gebieden rondlopen. Als je ergens je weg niet kent, laat dit niet merken. Loop zelfverzekerd met vaste tred rond, alsof je een doel hebt. En dus niet twijfelend en zoekend.
Een slot (hangslot of draadslot) op je tas is vaak een extra barrière voor dieven om hem te rollen, en geeft je een extra gevoel voor veiligheid. Zeker in landen waar de hotelkamers niet altijd een veiligheidsgarantie geven. Een kluisje op de kamer is een grote luxe. Tijdens de reis kun je je tas met een slot vastmaken in de bus of trein.
Neem altijd een dagportemonnee of daghoeveelheid geld mee, en niet je hele hebben en houden. Laat de rest achter in een kluisje in je hotel of bij de balie van je hostel. Mocht je beroofd worden, dan heb je iets om af te geven, maar is de schade niet groot. Het wordt vaak aangeraden, maar het werkt wel. Houd altijd je verzekeringsbewijs en cheques apart. Verstop je creditcard voor geval van nood.
Kijk goed rond voor zulke producten bij de reiswinkels.