Klimaat


moessonIndia is een groot land met een variërend klimaat. In ruime zin kan gesteld worden dat de periode van oktober tot maart de beste tijd is om het grootste deel van het land te bezoeken. India kent drie seizoenen, winter, zomer en de moessonperiode. De wintermaanden vallen tussen november en maart. Het weer in deze periode is relatief koel en er valt weinig of geen regen. In de heuvels in het noorden en in de Himalaya kan in deze tijd van het jaar sneeuw vallen. Gedurende de zomer, van april tot juni, is het warm in de het grootste deel van het land. De ‘hill resorts’ zijn in deze tijd van het jaar een goede plaats om wat verkoeling te zoeken.

Klimaat Noord India

Gedurende de hete zomermaanden lenen de bergen van Kashmir, Himachal Pradesh en noordelijk Uttar Pradesh zich het best voor een bezoek. Het noordoosten van het land leent zich dus het best voor een bezoek tussen maart en augustus. Kashmir en de voetheuvels van de Himalaya zijn het best te bereizen tussen mei en september, terwijl je de woestijnen van Rajasthan het best bezoekt gedurende de moessonperiode. Voor wandeltochten en trekkings in het Indiase deel van de Himalaya is de periode van april tot november de beste tijd.

Klimaat Rajasthan, Agra & Varanasi

De beste tijd voor een bezoek aan Rajasthan en het gebied rond Agra en Varanasi loopt van begin oktober tot medio april. De maanden mei en juni zijn bijzonder heet, juli en augustus zijn al weer beter uit te houden. In die maanden valt er regelmatig een bui, maar niet in hoeveelheden die het reizen onmogelijk maken. In september wordt het alweer wat droger.

Klimaat West- & Oost-India

De zuidwest moesson zorgt van juni tot september voor veel regen in het westen van het land, van midden oktober tot december veroorzaakt de Noordoost moesson veel regen in het oosten.

Klimaat Zuid-India

backwaters - keralaZuid India heeft een tropisch klimaat en kan je het beste bezoeken van september tot maart. De verschillen in temperatuur zijn door het jaar heen niet zo groot. April en mei zijn de heetste maanden. De belangrijkste factor die bepalend is voor de beste reistijd in Zuid-India is de moesson. De hevige zuid-west moesson duurt van juni tot en met september. De regenval langs de westkust van het schiereiland neemt in deze periode af naarmate deze moesson over het Deccan-plateau naar het oosten toe wegtrekt. De noord-oost moesson is beduidend korter en treft met name de oostkust. Vooral in november en het begin van december valt daar dan veel regen.

Het klimaat wordt verder nog beïnvloed door de plaatselijke hoogteverschillen. In de bergen van de Westelijke Ghats liggen de temperaturen beduidend lager dan in het laagland. In de wintermaanden moet je daar rekening houden met koude nachten, waarbij de temperatuur gemakkelijk onder de tien graden duikt.

Het Deccan-plateau, met plaatsen als Mysore en Hassan, heeft door een hogere ligging een aangenamer klimaat met gematigde temperaturen en een lage vochtigheidsgraad.

De Moesson

Zoals West-Europa seizoenen kent is er in India een droge tijd en een regentijd. De natte tijd wordt moesson genoemd naar het Arabische “mausim” (seizoen). Eind mei of begin juni waait vochtige lucht vanuit de oceaan vanaf het zuidwesten het land binnen. Het begint te regenen of beter gezegd: de moesson barst los. Gedurende de moesson regent het iedere dag. Meestal duurt zo´n bui een paar uur en daarna schijnt de zon weer. De moesson begint in Kerala en bereikt in een kleine twee maanden het noordoosten. In de loop van de periode verliest de moesson aan kracht. Hierdoor valt er in sommige streken weinig regen. In Kerala duurt de moesson vijf maanden. Soms slaat de moesson droge gebieden één of meerdere jaren over. In juni, juli en augustus valt er net zoveel als tijdens een volledig jaar in West-Europese landen. Daarna blijft het droog tot in juni de volgende moesson aanbreekt.

De regenperiode duurt het langst in het zuiden van India en is in het noorden korter. In het noorden valt ook minder neerslag. Uiteindelijk eindigt in oktober de moesson en begint de droge periode. De zuidoostkust krijgt dan nog met de noordoostmoesson te maken. Vooral in Madras is het dan erg nat. Dit gebied heeft twee moessonseizoenen per jaar. Meer naar het zuiden in Sri Lanka zijn deze moessonseizoenen duidelijker herkenbaar.

Inval moesson in India
1 juniTrivandrum
3 juniCherrapunji
5 juniHyderabad
8 juniCalcutta
9 juniBombay
16 juniVaranasi
20 juniAgra
29 juniDelhi

Tijdens de moesson is het overdag 30 graden en ’s nachts 25 graden. De temperatuur varieert weinig. De vochtigheidsgraad ligt gemiddeld tussen de 85 en 90 procent en is daarmee behoorlijk hoog. Op veel dagen is het bewolkt en het aantal uren zon is in juli drie keer zo weinig als in januari.

Na afloop van de moessonperiode is het klimaat van oktober tot en met februari zeer aangenaam. Er komen voornamelijk blauwe, wolkenloze luchten voor. De temperatuur ligt weer in grote delen van India rond de 30 graden. De luchtvochtigheid is lager.

Beste reistijd

Het grootste gedeelte van het land kun je het beste bezoeken in de maanden december en januari. De streken in de Himalaya zijn het beste te bezoeken in de zomermaanden.

Indruk Moesson