- Indiaweb - http://www.indiaweb.nl -

Recepten Dhal

Dhal

Ingrediënten
1 kopje linzen
1 theelepel djinten
1 stuks ui in plakjes
2 teentjes fijngesneden knoflook
2 kopjes water
2 stuks tomaatin kwarten
1 theelepel djahe
1/3 theelepel koenjit
3 stuks gedroogde rode peper
3 eetlepels geklaarde boter
2 eetlepels korianderblad
1 snufje garam masala
zout naar behoefte

Bereidingswijze
Spoel de dhal goed af en kook ze in 2 kopjes water met knoflook, zout, djahe en koenjit op een laag vuur totdat de linzen gaar en zacht zijn.
Fruit de verbrokkelde pepers en de djinten en voeg, als ze knapperig zijn, de uienschijven toe.
Blijf omscheppen totdat de uien beginnen te bruinen, doe dan de tomaat erbij en bak gedurende enkele minuten.
Als laatste de gekookte linzen toevoegen en nog 5 minuten sudderen en voeg korianderblad toe.
Garneer met een snufje garam masala bovenop.
Serveer de dhal met witte rijst en groenten of groenten en roti canai.

Channa dhal

Ingrediënten
500 gr kikkererwten (channa dhal)
1 theelepel zout
2 theelepels zuiveringszout
2 liter koud water
plantaardige olie om te frituren
1 eetlepel garam masala
2 theelepels chilipoeder
1 theelepel versgemalen zwarte peper
2 theelepels zout
2 theelepels rietsuiker of bruine basterdsuiker

Bereidingswijze
Was de erwten grondig. Doe zout en zuiveringszout in een grote kom, giet het koude water erover en roer tot alles is opgelost. Voeg de erwten toe en laat ze vervolgens 48 uur weken.
Laat de erwten uitlekken en spoel ze grondig onder koud water. Laat weer uitlekken, spreid ze uit op een bakplaat en laat ze ± 30 minuten drogen in een voorverwarmde oven van 150 °C.
Verhit de olie in een frituurpan zodanig, dat een toegevoegde erwt meteen gaat sissen en drijven. Frituur de erwten in porties tot ze verkleuren; schep ze op met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier; bak intussen de rest.
Doe de warme erwten in een grote pot met de kruiden, het zout en de suiker. Schud goed om tot alles gelijkmatig is bedekt.

Dhal van rode linzen

Ingrediënten
250 gr rode linzen
4 dl water
olie
1/2 theelepel kurkuma
1/2 theelepel mosterdzaad
1 1/2 theelepel korianderpoeder
1 eetlepel geraspte gember
3 tomaten in stukjes
enkele verse korianderblaadjes

Bereidingswijze
Was de linzen een kook ze op laag vuur tot ze zacht zijn.
Verhit olie in een koekenpan en bak daarin de lizen even aan.
Voeg het mosterdzaad en de kurkuma aan de linzen toe, samen met het korianderpoeder, de gember en de tomaten en laat het geheel nog ± 10 minuten doorkoken.
Neem de pan van het vuur en strooi er dan de gehakte verse korianderblaadjes over.
Serveer de dal met rijst.

Masoor dhal

Ingrediënten masoor dhal
2 teentjes knoflook
plantaardige olie
200 gram rode linzen
zout
2 theelepels cayennepeper
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
2 vleestomaten
1 ui
limoensap

Bereidingswijze
Bak 2 teentjes knoflook in reepjes 3 minuten in 1 eetlepel plantaardige olie.
Laat 200 gr rode linzen ± 30 minuten in water weken en breng ze daarna met ruim water en 1 theelepel zout aan de kook.
Voeg 2 theelepels cayennepeper, 1 theelepel gemalen komijn, 1
theelepel gemalen koriander, 2 vleestomaten in stukjes, 1 fijngesneden ui, de knoflook, 3 eetlepels limoensap en 1 theelepel zout toe en laat het gerecht op matig vuur in ± 30
minuten garen.
Pureer de dhal licht met een staafmixer.

Palak dhal (dhal met spinazie)

Ingrediënten
300 gram rode linzen
825 milliliter water
½ theelepel zout
½ theelepel gemalen kurkuma
½ theelepel chilipoeder
500 gram verse spinazie
30 gram ghee
1 fijngehakt ui
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel garam masala
125 milliliter kokosmelk

Bereidingswijze
Was de linzen en laat ze 20 minuten weken. Kook de linzen, zout, kurkuma en chilipoeder in een grote pan met water. Laat het 15 minuten sudderen op laag vuur. Roer de spinazie erdoor en kook het geheel nog 5 minuten, totdat de linzen zacht zijn. Voeg meer water toe indien nodig.
Smelt de ghee in een pannetje en bak de ui, komijn en mosterdzaad totdat de uit glazig is geworden. Roer regelmatig. Voeg dit mengsel toe aan de linzen. Roer ten slotte de garam masala en de kokosmelk erdoor, en warm het gerecht op.

Chane ki dal (Indiase linzencurry met tomaat)

Ingrediënten
160 gram chana dal (gedroogde, halve kleine kikkererwten)
75 gram urad dal (zwarte mungbonen)
3 zwarte kardemompeulen
1 theelepel kurkuma
Snufje asafoetida
Snufje zout
2 eetlepels ghee
1 grote ui, fijngehakt
1 grote teen knoflook
2 tomaten, fijngehakt
2 theelepels chilipoeder
2 theelepels gemalen korianderzaad
Stukje gember van 5 centimeter, geschild en fijngehakt
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel garam masala
2 groene chilipepers, fijngehakt
Handje korianderblaadjes, gehakt

Bereidingswijze
Was de chana dal en urad dal in een zeef. Kook ze met de zwarte kardemom, kurkuma, asafoetida en zout in een grote pan water met deksel totdat de linzen zacht zijn (45 min.). Regelmtaig roeren. Giet het resterende kookvocht af.
Verhit de ghee en bak de uien en de knoflook tot ze zacht en goudgeel zijn. Voeg de tomaten, chilipoeder, korianderzaad, gember, komijn, garam masala en chilipepers toe en bak het geheel ongeveer 10 minuten.
Roer het tomatenmengsel door de linzen en serveer met de koriander.

Tarka dal

Ingrediënten
Linzen
500 gram rode linzen
50 gram ghee
2 uien, gensneden
5 tenen knoflook, grof gehakt
1½ theelepel kurkuma,
½ theelepel zout,
1½ theelepel gemalen zwarte peper
4 chilipepers

Tarka
2 eetlepels sesamolie
4 tenen knoflook, grof gehakt
1 kleine ui, gesneden
1 theelepel lavaszaad
Korianderblaadjes, gehakt

Bereidingswijze
Linzen: Was de linzen. Verhit de ghee in een pan en fruit er de ui en knoflook in. Voeg kuruma, zout en peper toe. Roer er de linzen door. Voeg ruim water toe en breng het aan de kook. Kook het mengsel totdat de linzen zacht zijn geworden. Voeg eventieel meer water toe als het mengsel te dik wordt of aanbrandt.
Tarka (deklaag): Verhit de sesamolie in een pan tot het walmt. Voeg er de knoflook en ui aan toe. Bak het geheel totdat de knoflook bijna begint te bruinen. Voeg het lavaszaad toe en bak het nog 10 minuten.
Doe de linzen in een voorverwarmde schaal en giet de tarka erover uit. Garneer met korianderblaadjes

 

Gerelateerd

Recept chai
Recepten curry’s
Indiase Ingrediënten
Recept samosa’s
Recept pakora’s
Recept raita
Recepten soepen